Конструктивното укрепване на сградите при саниране ще е за сметка на държавата

Ще се строи магистрала Русе – Велико Търново

lp

При посещението си в гр. Русе с цел разясняване на Националната програма за енергийна ефективност, министър Лиляна Павлова  обяви, че конструктивното обследване и мерките за укрепване ще са за сметка на държавата.

„Кметът ще има ангажимент при обявяване на обществените поръчки да се разпише възможността, конструктивното обследване да се извършва по безразрушителен начин. Вече има специални термокамери, с които може да бъде направено обследването”, разясни министър Павлова. Заради старта на Националната програма се удължи срокът за издаване на технически паспорти. Сега той изтича в края на 2016 г., допълни тя.

„Старата дограма, която е на балконите и не отговаря на изискванията за енергийна ефективност, ще бъде подменена, но вътрешната дограма на балкона, който е усвоен, няма да бъде подменена”, обясни строителният министър.

Общината трябва да осигури достъп до нейните апартаменти и оторизиран неин представител трябва да подписва документите за саниране в съответните сдружения на собствениците.

Няма забрана за продажба на имоти след тяхното саниране, категорично отрече министър Павлова. Тя разсея съмненията на собствениците, че ще им бъде забранено изповядването на сделки.

Потвърждавам ангажимента на кабинета Борисов за изграждането на магистрала Русе – Велико Търново, съобщи още министър Павлова. В бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ са предвидени 4 млн. лв. за идейно проектиране и изработване на технически проект, впоследствие изработване и на парцеларен план. Това е наш основен приоритет, а целта ни е от 2017 г. да имаме готов проект и в преговори с Европейската инвестиционна банка, по новата програма „Европейски транспортни коридори“,  да кандидатстваме за финансиране. Проектът е предложен от България и в пакета проекти, които търсят финансиране по плана „Юнкер“.

Тя допълни, че при наличието на конкретни стъпки и инвестиции на милиони левове в предпроектни проучвания по изграждане на бъдещата магистрала, няма основание в момента да се инвестира в трета лента за разширение на пътя Русе – Бяла.

Министърът потвърди ангажимента по новата Оперативна програма „Региони в растеж“ да бъдат рехабилитирани 53 км от пътя Русе – Червена вода – Дулово. Според нея ремонтът може да стартира от следващата година.

По отношение на проекта за ремонт на местния бул. „България“, финансиран по линия на старата програма Транзитни пътища, изпълнителят ще бъде поканен да си отстрани дефектите и лошото качество при изпълнението на обекта. С кмета Пламен Стоилов беше обсъдена и възможността да бъде изградено осветление по протежението му и да се положи пътна маркировка, за да може да бъде издаден и Акт 16.

По старата оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г. Русе изпълнява 12 проекта на обща стойност 67 млн. лв. Министър Павлова изрази надежда, че всички проекти ще бъдат приключени успешно.

Регионалният министър посочи, че по новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, само по първата приоритетна ос, резервираният бюджет за Русе е 67 млн. лв. Те ще се използват за подобряване на градската среда,градския транспорт, обществената инфраструктура – здравна, образователна и др.

Преди  два дни беше одобрена и новата програма за Трансгранично сътрудничество България – Румъния. Тя е с бюджет 260 млн. евро. По нея Русе ще кандидатства за финансиране на изграждането на естакада, която да изнесе ТИР-трафикът от Дунав мост от преминаването му през града, както и направата на велоалея.

Споделете: