От 2018 г. санирането по Националната програма за енергийна ефективност ще бъде с частично финансиране от собствениците

Представиха напредъка по изпълнението на програмата

Николай Нанков

По време на Годишната конференция на ЕкоЕнергия министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков представи напредъка по изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на много фамилни жилищни сгради, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Събитието е инициирано от Общинска мрежа за енергийна ефективност.

Нямаме област без сключени договори за целево финансиране на проекти за саниране на жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност. Хората имаха възможност да видят и сами да се убедят в ефектите от програмата, заяви заместник-министърът Нанков.

В началото програмата срещаше известни трудности и по една или друга причина към нея нямаше такъв впечатляващ интерес, какъвто отчитаме сега. Промените, които направихме в хода на изпълнението й относно изискванията за допустимост на сградите, както и множеството срещи със собствениците, буквално „отпушиха“ програмата, заяви зам.-министър Николай Нанков. Той съобщи, че регистрираните сдружения на собственици по смисъла на Закона за управление на етажната собственост, за цели сгради и блок секции, вече са над 3000.

Започнали са дейности по над 1100 сгради, като към момента най-голям брой са в общините Бургас, Благоевград, Стара Загора и Пловдив, които бяха особено активни и бързи, информира Николай Нанков. Вече са открити и първите 9 сгради, санирани по програмата, които се намират в общините Благоевград, Севлиево, Хасково и Тервел.

За съжаление някои общини значително изостават в сравнение с други, заяви той и даде пример с Монтана и Разград, които отчитат рекордно малко сключени договори по програмата. Причините за това са както обективни, така и субективни. В някои от тях просто няма допустими сгради, в други е налице сериозно подценяване от страна на местната власт възможността, която програмата предоставя.

Слабата комуникационна и информационна кампания също е съществена причини за липсата на инициатива от страна на собствениците, отбеляза зам.-министър Нанков. Не навсякъде желанието за сдружаване и приемствеността от страна на собствениците по отношение на Националната програма е на необходимото ниво, заяви Николай Нанков и предупреди, че е възможно късно осъзналите се собственици да изпуснат възможността за стопроцентово безвъзмездно финансиране на санирането.

В момента сме на ръба на изчерпване на финансовия ресурс от 1 млрд. лева, който, както и предвидихме, ще е достатъчен за изпълнение на необходимите дейности за около 2000 сгради, съобщи заместник-министърът.

Договорите, сключени през 2016 г. ще започнат едва през 2017 г., след като бъдат изпълнени дейностите по всички сгради със сключени договори през 2015 г., обяви той. След това финансирането на сградите ще се приоритизира, като предимство ще се дава на големите и енергонеефективни сгради, строени по индустриален способ. Повечето панелни сгради имат „срок на годност“, затова и въвеждането на мерки за енергийна ефективност и конструктивно укрепване при тях ще бъде приоритетно, съобщи той.

Тенденцията с течение на времето е плавно да преминем от 100% финансиране към частично самоучастие от страна на собствениците, заяви зам.-министър Нанков. Трябва да бъде повишена културата на гражданите по отношение на сдружаването и управлението на етажната собственост, да бъде насърчено екологичното и устойчиво мислене по въпросите за енергийната ефективност.

През 2017 или най-късно 2018 година подкрепата за въвеждане на мерки за енергийна ефективност ще бъде със съфинаниране от страна на собствениците, обяви Николай Нанков. Той съобщи още, че до няколко седмици ще бъдат обявени диференцирани референтни стойности по различните дейности при изпълнението на проектите.

При всички положения една програма, създадена и стартирана за 3 месеца, не просто набира скорост, а ще се превърне в дългосрочна визия и обща цел, която ще промени българските градове, заключи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството.

В дискусията взеха участие също посланикът на Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер Дьо Кабан, заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и кметът на Габрово и председател на УС на Общинска мрежа за енергийна ефективност Таня Христова.

 

 

Споделете: