Стартира ремонтът на първите участъци от магистралите „Тракия“ и „Хемус“

Предстои съгласуване на временната организация на движение с органите на МВР

 12

На 20-ти април започва ремонтът на моста при с. Елешница. Той е включен в първия етап от ремонтните работи по участъци от автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“. Вторият етап на работа започва на 27 април. Движението по ремонтираните участъци ще бъде шахматно – с прехвърляне от едната в другата лента.

Това обяви днес, 17 април,  министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заедно с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров, инспектираха критичните участъци на автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“.

Министърът обясни, че подготовката на ремонтите дейности започва от днес със съгласуване на временната организация на движение с органите на МВР и поставяне на указателни табели. Тя уточни, че ще бъде ремонтирано платното на моста при с. Елешница в посока София, което е в много лошо състояние.

Съоръжението е построено през 1978 г., пуснато е в експлоатация през 1979 г. и оттогава не е ремонтирано, подчерта Лиляна Павлова. Състоянието му е не само аварийно, но е и опасно за движение. Разрушаването на асфалтовата основа и бетоновата плоча е изключително застрашаващо живота на пътуващите. Това беше и причината мостът да бъде затворен още в края на месец януари, каза тя и обясни, че пътното платно трябва да бъде изгребано изцяло, което включва отнемане на около 35 см от бетоновата основа на моста. В много лошо състояние е и колоната, която също ще бъде ремонтирана, добави регионалният министър.

Тя информира, че ремонтните дейности само за този участък са на стойност 6 млн. лв. Ремонтът на другото платно зависи от наличното финансиране. За него ще заявим още 6 млн. лв. и ще направим всичко възможно те да бъдат осигурени през следващата година, заяви министърът.

Лиляна Павлова съобщи, че държавното дружество „Автомагистрали“, което ще ремонтира магистралните участъци, до края на месеца трябва да представи съкратен график за работа на моста при с. Елешница.

Ще спазим ангажимента за изпълнение на работата до 1 юли, заяви министърът. Всички останали дейности, свързани с ремонт на маркировка, отводнителни системи, сигнализация и др., ще бъдат изпълнени в последващ етап.

Графикът за изпълнение на участъците от 5 км до 10 км,  от 60 км до 90 км, както и от 119 км до 135 км на АМ „Тракия“,  е планиран така, че до 1 юли да бъдат готови всички дейности, свързани с ремонт на асфалтовите части. До края на месеца „Автомагистрали“ трябва да представят актуализиран график за работа на моста при Елешница в съкратени срокове, съобщи Лиляна Павлова.

Министърът информира, че изключение правят двата големи виадукта на 61 км и на 67 км на АМ „Тракия“. Дейностите по тях започнаха при предишния мандат на ГЕРБ, бяха ремонтирани десните платна, но не бяха заплатени. Успяхме да ги разплатим и започваме с работата по другите платна. Срокът за тяхното изпълнение е по-дълъг, каза Лиляна Павлова.

Колегите ще се постараят до 1 август да бъде отворен за движение виадуктът на 61 км. Заради много по-тежкото състояние на този на 67 км срокът за работа по него е до края на годината, допълни още тя. Двата участъка от по 500 м няма да затруднят пътуващите, каза още регионалният министър.

Общо до 100 млн. лв. се предоставят за ремонт на участъци от магистралите „Тракия“ и „Хемус“ до края на годината. Подобряването на състоянието на пътната инфраструктура ще съдейства за намаляване на тежките пътни инциденти в страната, подчерта Лиляна Павлова.

 

Споделете: