Над 1 милион жилища могат да бъдат обновени по програмата за саниране

Пускат в експлоатация 130 км магистрални участъци през 2015 г.

министър Лиляна ПавловаНационалната програма за саниране на жилищни сгради ще започне с най-тежките и сложни сгради през тази и следващата година. Това каза в предаването на БНТ „Още от деня“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Над 1 милион жилища в близо 80 000 блока могат да бъдат обновени със средства от тази програма, уточни тя.

Даваме шанс на собствениците в многофамилни сгради, които трудно могат да направят сдружения, във всички населени места да получат до 100% финансиране. Това ще бъде възможно само през първите две години от програмата и само за най-големите сгради с над 36 апартамента, подчерта министър Павлова. Програмата ще продължи до 2020 г. През следващата година ще я продължим и с европейско финансиране извън панелните сгради, каза още тя.

Регионалният министър обясни, че собствениците на жилища в една сграда трябва първо да вземат решение за създаване на сдружение, да подадат заявление в общината и да го впишат в Агенцията по вписвания. Образците на документи се подготвят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, уточни Лиляна Павлова. Ако сградата отговаря на изискванията се подава заявление за участие в програмата в общината, информира тя.

Всяка една община ще проведе обществена поръчка за избор на изпълнител на енергийно и конструктивно обследване на сградите. Те ще отнемат около месец и ще дадат информация за необходимите мерки, които трябва да се изпълнят за всяка сграда, както и средствата за тях, уточни министър Павлова. Като бонус за собствениците министър Павлова определи безплатното издаване на технически паспорти на сградите. В резултат на мерките ще променим и техния облик, каза още тя.

В отговор на въпрос регионалният министър информира, че подмяната и ремонтът на асансьорите е ангажимент на собствениците. По програмата ще бъдат финансирани само мерки, касаещи енергийна ефективност на съоръженията.

130 километра магистрални отсечки ще бъдат пуснати в експлоатация през тази година, каза министър Павлова. Това са участъците между Дупница-Благоевград и Сандански-Петрич на АМ „Струма“ и цялата АМ „Марица“. Вече е обявен търгът за два от участъците на ЛОТ 3 от магистралата и очакваме през лятото да изберем изпълнител, съобщи тя. До ноември ще направим сеизмична, екологична и техническа оценка, за да изберем най-подходящия вариант за преминаване през Кресненското дефиле. Процедурата за избор на изпълнител ще бъде проведена през 2016 г., уточни регионалният министър.

В момента тече процедурата за избор на изпълнител за строителството на 60 км от АМ „Хемус“ между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч. Строителството ще започне през лятото, обяви Лиляна Павлова. През тази година ще завърши строителството на 8-километровия участък Шумен-Белокопитово, така че да се предотврати образуването на „тапа“ през летния сезон там, допълни тя.

Ще бъдат завършени и над 300 км първокласни участъци, съобщи министърът и като пример посочи трасетата Гоце Делчев – Разлог, Асеновград – Чепеларе, пътя през Искърско дефиле и прохода Върбица – Шумен – Силистра.

Кандидатстваме с проекти за строителство по направленията София – Калотина, София – Видин, Велико Търново – Русе, завършването на АМ „Хемус“ и Варна – Бургас по Плана Юнкер, каза още министър Павлова.

Със съдействието на Световна банка ще разработим бизнес модел как да бъде въведена ТОЛ системата у нас, съобщи регионалният министър. Целта е ТИР-овете да плащат повече, тъй като така е по-справедливо, подчерта тя. Очакваме системата да бъде въведена през 2017 г. и да даде възможност за генериране на по-големи приходи от тази дейност и за по-големи инвестиции, подчерта Лиляна Павлова.

ВиК реформата включва окрупняване на дружествата, за да бъде подобрена предоставяната услуга и строителство на нови язовири за питейна вода край Рудозем и Панагюрище и рехабилитацията на яз. „Студена“. Над 11 млрд. лв. са необходими ако искаме да имаме водоснабдяване и канализация в добро състояние. Процесът ще продължи минимум 10-15 години, каза министър Павлова.

Споделете: