Започна надпреварата за архитектурния конкурс Wienerberger Brick Award 2018

Номинации за 8-то издание на конкурса ще се приемат до края на 2016 г.

111

В началото на 2018 г. ще се проведе 8-то поред издание на един от най-големите международни архитектурни конкурси – Wienerberger Brick Award.

Конкурсът на компания Винербергер има за цел да отличи най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката.

Чрез престижния конкурс се изтъкват устойчивостта и функционалността, които фасадните тухли, керамичните блокове и керемиди придават на съвременната архитектура.

Над 300 архитекти се състезават на всеки две години за награден фонд в размер над 30 000 евро в 5 категории – жилищни сгради, обществени сгради, реконструкции, градски и специални решения, устойчивост и интеграция.

Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на всеки един етап на селекциите. През 2012 г. в международното жури участваше и български архитект – арх. Пламен Братков, а  международната церемония се проведе през май във Виена, съпровождана от луксозен алманах, представящ 50-те финалисти на конкурса от цял свят.

Винербергер - архитектурен конкурс

От 2008 г. досега над 15 български проекта са се съревновавали за призовите места наред с проекти от цял свят. Българските проекти, достигали до финалите досега са: през 2008 г. – Арх. Светла и Чавдар Йотови с Офис сграда „Ротонда“, през 2010 г. – Арх. Пламен и Росица Браткови от Аедес Студио с проект жилищна и офис сграда „Жаклин“:

113,

А през 2014 г. – Аедес студио с проекта „Жилищна и офис сграда „Червената ябълка“, отличена като специално решение.

4ervena-iabalka

Важно условие за участие в конкурса е преобладаващата част от вложените строителни материали да са от керамика. Отличителното в този конкурс е липсата на условие, вложените керамични материали да бъдат продукт на Винербергер.

Това го прави един от малкото некомерсиални конкурси, имащи за задача да покажат неизменната роля на керамиката в архитектурата и свободата на нейното приложение във всички архитектурни стилове и видове сгради. Няма ограничения и за вида на строителните работи (ново строителство, пристрояване, реставрация, интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения) нито за вида участващи сгради (еднофамилни, многофамилни жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и др.).

В България Винербергер стартира т.нар. национална селекция. Право да участва в националната надпревара има всеки, които е подал нужната информация за номинирания проект и е спазил изискванията на конкурса.

112

В него могат да участват всички сгради, завършени през последните 2 години.  До края на календарната и четна 2016 г. се приемат заявки и информационни материали за кандидатстващия проект. В началото на следващата 2017 (нечетна) г. независимо жури избира победителите в националния конкурс, които ще продължат надпреварата и ще представят България на международно ниво. 

Заповядайте на първата по рода си изложба!

За първа година в София ще се представи и изложба с 60 пана с архитектурни проекта на участници и победители от Wienerberger Brick Award 2016.

Изложбата ще се проведе от 14-ти до 28-ми ноември на пешеходния надлез зад НДК – „Мостът на влюбените“. На изложбата посетителите ще могат да се насладят на иновативни и креативни решения за еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, курортни селища, жилищни комплекси и ниско енергийни жилищни и обществени сгради.

Архитектурата е подбрана от целия свят и представя изключителни постижения при приложението на строителната керамика. Изложбата е под патронажа на Столична община и ще бъде лично открита от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, като официалната церемония ще бъде на 15-ти ноември от 12:00 часа.

Повече информация за конкурса и какви са необходимите условия за участие:

 http://www.wienerberger.bg/brick-award 

и http://wienerberger.bg/aktualno/usloviya-uchastie-brick-award

Победителите в конкурса за 2016 г. можете да разгледате ТУК!

Информация за номинациите за българското представяне в конкурса през 2016 г. – ТУК!

Победителите в конкурса през 2014 г. – ТУК!

Победителите в конкурса през 2012 г. – ТУК!

Победителите в конкурса през 2010 г. – ТУК!

………………………………………………..

За Винербергер:

Винербергер е най-големият международен производител на тухли, керемиди, керамични и бетонни павета и тръбни системи с, общо 204 завода в 30 страни и експортни пазари. Компанията е най-големият производител на тухли в света и номер едно на пазара на керамични керемиди в Европа. Има водещи позиции на пазара на тръбни системи в Европа и бетонни павета в Централна източна Европа.

 

 

Споделете: