Вградиха капсула на времето при възобновяване на строителството на яз. Пловдивци

Общата стойност на проекта е 47.4 млн. лв.

01

С полагане на капсула на времето с послание към бъдещите поколения, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова възобнови строителството на язовир „Пловдивци“ край  Рудозем на 8 февруари, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

02

„Спазвайки традицията на старите майстори, днес ние вграждаме нашето посвещение за бъдещите поколения в стената на язовира, с надеждата то да бъде прочетено след 100 години, когато България ще бъде богата, мирна и просперираща държава“.

За първи път от близо 20 г. насам държавата инвестира в изграждането на язовир за питейна вода. През годините са обещавани много неща на хора от региона, но както виждаме нищо не е направено, каза министърът на регионалното развитие.

Строителният министър връчи разрешителното за строеж на инж. Георги Харизанов, ръководител наКонсорциум „Пловдивци“. „Това е изключително сложен технически проект. В рамките на строителството му ще бъдат наети около 300 души, част от които вероятно от региона“, поясни министърът. Изпълнителят има срок от 900 дни, за да завърши проекта. Министърът пожела на строителя успех и безаварийно строителство.

Консорциум „Пловдивци“ е с водещ партньор „Зарубежводстрой“ – Русия и партньори „Арема“ (Испания) и „ГБС-Инфраструктурно строителство“ (България). Проектът се финансира чрез заемно споразумение между България и Световната банка по Проект за развитие на общинската инфраструктура.  Водният обект се намира на 17 км от гр. Рудозем до с. Пловдивци. Със строителството му ще се реши проблемът с недостига и качеството на водата в 30 населени места. Близо 40 хил. души ще имат непрекъснат достъп до по-качествена вода, посочи Павлова. Общата стойност на проекта е 47,4 млн. лв. Обемът на изкуственото езеро за питейни води е 2,4 млн. литра, което е 60 пъти повече спрямо дебита на сегашните 67 водоизточници, които захранват населените места.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството подчерта, че с подписването на договора за строителство на язовир „Пловдивци“ и свързаната с него пречиствателна станция за питейни води се слага край на 30-годишната история на водния обект. Първият проект на язовира е от 1982 г. „Радвам се, че днес подписваме един важен проект, чието начало е в миналия век. Това показва, че повече от 20 години сектор водоснабдяване е изоставен, затова смятам, че днес е един важен ден, в който държавата влиза във функциите си осигурява питейна вода на хората“, заяви Павлова. Следващият язовир за питейна вода, който се очаква да бъде започнат още до края на година, е язовир „Луда Яна“ до Панагюрище. Предстои и рехабилитацията на язовирната стена на язовир „Студена“ до Перник. „Питейната вода е наш основен приоритет. Недопустимо е в 21 век имаме режим на питейната вода в над 120 населени места през лятото“, заяви министърът на регионалното развитие.

На церемонията по възобновяване на строителството присъстваха областният управител Недялко Славов, народните представители д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова и кметове от региона.

 

Споделете: