Започна 69-тото издание на Международния технически панаир в Пловдив

Повече от 1000 компании от 41 страни участват тази година

Министър Стойнев откри 69-тото издание на международния технически панаир в Пловдив

Днес, 30 септември, за пореден път в последния понеделник на септември, започна есенният технически панаир в Пловдив.

На тазгодишното издание има много добри знаци – участват повече от 1000 компании от 41-а държави от целия свят. Това отбеляза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на откриването на форума, съобщиха от пресцентъра на министерството.

За първи път официално на изложението участва и Индия. Според министър Стойнев тези знаци са не само индикация за доверие и намерение за активизиране на икономическите отношения, а и обективна оценка на сериозния бизнес към дългосрочните заявки на правителството.

Промените и всички действия на държавата не могат да бъдат императивни и едностранно налагани, заяви той. Според него бизнесът има своето изключително отговорно място в този процес. Общите решения и диалогът са ключът към всяка разумна политика, подчерта Стойнев.

За първите сто дни от своето управление новото българско правителство категорично защити два дългосрочни ангажимента – икономизиране на външните ни отношения и облекчаване на бизнес средата в България.

По думите на министър Стойнев страната ни трябва да гледа с повишено внимание както към икономическите партньори от Европейския съюз и стратегическите презокеански партньори от Съединените американски щати и Канада, така и към бурно развиващите се азиатски икономики и особено Индия, Китай и Виетнам. За България са важни и традиционните ни икономически партньори от Близкия изток и Северна Африка и особено съседна Турция и Руската федерация и ОНД, допълни още министър Стойнев.

Именно за това подкрепяме форуми за увеличаване на търговкия обмен и привличане на инвестиции, подчерта той. Особено важни са изложенията в сферата на иновативните идеи за модернизиране на индустрията и предприятията и разширяване на пазарите за производители на инвестиционни стоки. Те създават висока добавена стойност, развиват съпътстващи индустрии, което означава по-висока интензивност на икономиката и разкриване на повече работни места, допълни министър Стойнев.

В настоящото 69-о издание на Международния технически панаир ще бъдат показани близо 70 иновации от български, европейски и световни компании, лидери в съответните браншове. Организирани са и 10 специализирани изложби в сектори със значителен потенциал за развитие – машиностроене, химия, транспорт, строителни технологии, минна промишленост.

Иновациите са важен фактор за повишаване конкурентоспособността, генератор на икономически растеж и работни места, акцентира министър Стойнев. Той припомни, че приоритет на Министерството на икономиката и енергетиката е стимулирането на високотехнологични и експортно ориентирани производства. Политиката ни е насочена към насърчаване на научноизследователската и развойната дейност в предприятията и осигуряване на необходимите предпоставки за малките и средните предприятия за прилагане на резултатите от развойната си дейност.

Въпреки че все още има редица предизвикателства, които трябва да се преодолеят, това правителство е приело приоритетен подход за диалог и сътрудничество с бизнеса за преодоляване на пречките пред икономическото развитие на страната, подчерта Стойнев. В тази връзка бяха подобрени достъпът до финансиране, включително и предекспортното, достъпът до обществени поръчки, облекчена бе регулаторната среда, ускори се разплащането на държавата с бизнеса.

Министър Драгомир Стойнев благодари на всички чуждестранни партньори и компании за тяхното участие в Есенния технически панаир. По думите му присъствието на българския бизнес в изложението е похвално, тъй като независимо от трудностите, те мислят стратегически.

Споделете: