Стартира проектът за газификация на гр. Сандански

Капацитетът на новата газопреносна мрежа е да снабдява над 4 000 битови потребители, 40 обществено-административни сгради и 24 предприятия

С официална церемония в присъствието на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев започна газификацията на гр. Сандански

Днес, 25 ноември, с официална церемония в присъствието на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев започна газификацията на гр. Сандански.

Ползите от газификацията на град Сандански ще се изразят в намаляване на разходите за отопление с електрическа енергия, повишаване на енергийната ефективност и спазване на нормите за опазване на околната среда. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който даде старт на реализацията на проекта, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По думите на министър Стойнев реализацията на този важен и успешен проект е от ключово значение както за битовите, така и за индустриалните потребители в района. Наличието на природен газ ще привлече и инвеститорския интерес в региона, което ще гарантира разкриването на нови работни места, подчерта Стойнев.

Според направените изчисления всяко семейство би спестило повече от 500 лв. на година, ако използва природен газ вместо електроенергия. Министър Стойнев благодари на „Булгартрансгаз“ за изграденото газопроводно отклонение от транзитния газоровод до Гърция, което е направило проекта осъществим. Той даде висока оценка и на направените от компанията „Рила Газ“ ЕАД инвестиции и положените усилия. Изградената на територията на Сандански газопреносна мрежа има капацитет да снабдява 4 000 битови потребители, повече от 40 обществено-административни сгради и 24 предприятия.

„Преди десет дни успешно защитих важен проект пред Европейската комисия, Съвета на донорите на „Международен фонд Козлодуй“ и Европейската банка за въстановяване и развитие за допълните средства за газифициране на български домакинства“, припомни икономическият министър. Това ще даде възможност на още 10 000 домакинства да използват природен газ за отопление, допълни още той. На журналистически въпрос за отражението на отношенията между Русия и Украйна върху настоящия зимен сезон у нас, министър Драгомир Стойнев увери, че на този етап проблем с доставките на природен газ няма да има. Той подчерта, че един от приоритетите е именно гарантиране сигурността на доставките на природен газ за България.

Споделете: