Холандският ден на зеления град в София събра 150 специалисти по архитектура, градоустройство и урбанизъм

Форумът  представи иновативни решения за модернизиране на градовете

Първото издание на Холандския ден на зеления град в София събра 150 специалисти по архитектура, градоустройство и урбанизъм

Първото издание на Холандския ден на зеления град в София събра 150 специалисти по архитектура, градоустройство и урбанизъм. Конференцията бе инициирана от Посолството на Нидерландия в България и представи концепциите и опита на четирима холандски експерти, създавайки платформа за обмяна на знания и идеи за бъдещото устойчиво развитие на градската среда.

Специален гост на събитието беше г-н Фриц ван Донген

Специален гост на събитието беше г-н Фриц ван Донген, Главен правителствен архитект на Нидерландия, който представи основните концепции на зеления град – устойчивата употреба на всяко градско пространство и превръщането на неизползваните такива в места с нова функция. От българска страна участие взеха г-н Тодор Чобанов, заместник-кмет на София и главният архитект на столицата г-н Петър Диков, които представиха възможностите за „зелено“ развитие на града.

„Столичната община полага много усилия за разработването на устойчива и зелена градска политика. Ние сме отворени към интересни и иновативни решения“, сподели Тодор Чобанов пред гостите на конференцията.

Според г-н Ван Донген “Зеленият град е не просто една работеща зелена система, а много повече – съвкупност от екология, устойчивост и общество, хората около нас, с които живеем“.

От своя страна, независимият консултант Марко Беволо заяви: „Градът в бъдещето е такъв, какъвто го направим днес. Вие сте гъвкави и можете да намерите работещи решения. Това е дар от Бога”.

Участниците в събитието се запознаха с многобройни добри практики и съществуващи успешни решения в Холандия, както и идеи за създаване и опазване на града като едно добро и здравословно място за живеене.

Втората част на деня премина в паралелни сесии, водени от холандските експерти

Втората част на деня премина в паралелни сесии, водени от холандските експерти, в които се включиха десетки български специалисти. По време на дискусиите бяха обсъдени различни решения на конкретни проблеми в областите „Озеленяване“, „Урбанизация и планиране“, и „Качествата и възможностите на водите в градската среда“.

Посланикът на Нидерландия Н.пр. Том ван Оорсхот

„Не копирайте нищо, просто се възползвайте от наличните си богатства!“ отправи послание към участниците Посланикът на Нидерландия Н.пр. Том ван Оорсхот. „Тук, в България, неформалните контакти са много интензивни, хората си помагат и това неминуемо ще доведе до успех“, добави той.

 

 



			

Споделете: