Български строителни фирми търсят партньори в Азербайджан

На 5 и 6 ноември в Баку се провежда българо-азербайджански строителен бизнесфорум

Днес, 5 ноември, министър Лиляна Павлова откри българо-азербайджанския строителен бизнесфорум в Баку, организиран с изключителното съдействие на посланика на България Мая Христова, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Във форума участват представители на 12 български компании и над 30 азербайджански фирми.

Днес ние сме сред вас заедно с представителите на 12 изявени български строителни фирми. И това е нашият ясен знак, че държавата разбира необходимостта от засилване на икономическото сътрудничество с Република Азебрайджан и стои зад бизнеса. Това заяви министър Лиляна Павлова при откриването на форума.

Отчитаме наличието на потенциал за развитие на дългосрочно партньорство в широк кръг области от взаимен интерес. За нас представляват особен интерес азербайджанските проекти, в които могат да се включат български компании като изпълнители или подизпълнители, посочи Павлова.

В момента Азербайджан изпълнява мащабна инфраструктурна програма за изграждане на железопътна и пътна инфраструктура, жилищно строителство, строителство на офис и бизнес сгради, ново пристанище в Баку. Предстои страната да инвестира в изграждането и на първия ски курорт със зимен и летен туристически център „Шах даа“.

Друг мащабен инвестиционен проект на правителството е „Баку уайт сити“, който цели превръщането на индустриалната част на Баку в новото „сити“ на града. По предварителни изчисления проектът ще струва над 100 млрд. долара.

За нас представлява интерес и изграждането на новия олимпийски стадион в столицата ви и как българския бизнес може да участва в неговото изграждане, заяви министър Павлова. Според нея могат да бъдат развити възможностите за съвместни инвестиции в области, в които Азербайджан има значителен опит като изграждане, рехабилитация и модернизация на газохранилища, газификация и газоразпределение, нефтопреработване.

Изразявам надежда, че българските строителни фирми ще намерят своите партньори тук и ще установят дългосрочно сътрудничество, каза в заключение министър Павлова.

Азербайджан е една от най-бързо развиващите се страни, посочи в своето приветствие към участниците в бизнес-форума заместник-министърът на икономиката на Азербайджан Ниязи Сафаров. Според него над 30 са компаниите с българско участие на пазара в Азербайджан. Очаквам след днешния бизнес-форум на следващия вече да отчетем положителни резултати, каза още Сафаров. Той напомни, че световната икономическа криза не се е отразила на Република Азербайджан.

Още днес в рамките на бизнес форума две от българските компании подписаха меморандуми за сътрудничество с местни партньори. Това са Биад-С, представлявано от Светослав Глосов и от Николай Велев, генерален директор за международната дейност на Трейс груп холд.

От българска страна участие в бизнес-форума взеха председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов и представители на Главболгарстрой холдинг, Трейс груп холд, ПСТ холдинг, Евро Алианс инженеринг, Старт инженеринг, Водстрой 98, Станилов ООД, Енергоремонт холдинг, Хидрострой, ГПгруп и АТ инженеринг.

Споделете: