Въведоха в експлоатация реконструирания бул.”Кръстьо Пастухов” в район „Искър“ на София

Започва строителството на 1 километър от ул.”Обиколна”

Пуснаха в експлоатация нов булевард
Днес, 8 септември, столичният кмет Йорданка Фандъкова присъства на въвеждането в експлоатация на новия бул. ”Кръстьо Пастухов” в район „Искър“ на София, съобщиха от пресцентъра на Столична община. На събитието присъстваха още директорът на „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев и кметът на район „Искър” Ивайло Цеков.

1

Реконструкцията на  бул.”Кръстьо Пастухов” включва отсечката от кръстовището с ул.”Кап. Димитър Списаревски” до кръстовището с бул.”Искърско шосе”. Новият булевард с дължина 1.100 км  се реализира заедно с изграждането на метрото. Изградени са нови тротоари, алеи към парка, джобове за контейнери.

След реконструкцията на бул.”Цариградско шосе”, бул.”Кръстьо Пастухов” е следващата голяма придобивка за район „Искър”.

Метрото променя градската среда, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й в район „Младост” продължава реконструкцията на бул.”Александър Малинов” заедно с изграждането на метрото. Започва и изграждането на 1 км от ул.”Обиколна” в район „Искър”.

Благодарение на метрото е извършен и ремонт на сградата на ОКИ „Искър”, разположен също на бул.”Кръстьо Пастухов”.

Проектът за разширение на метрото в София – втори етап – първи диаметър в участъка „бул.”Цариградско шосе”/МС19/ – ЖК Дружба – летище София /МС23/” се финансира по ОП „Транспорт”.

Изпълненият бул.”Кръстьo Пастухов” включва реконструкция на пътното платно и тротоарите след извършване на строителните дейности по изграждане на софийското метро. Кръстовището бул.”Кръстьо Пастухов” – бул.”Искърско шосе” е възстановено със съществуващия габарит на булеварда след изграждане на МС-21. В тази част са завършени и стълбищата към южния вестибюл на МС-21. Изпълнена е и нова светофарна уредба. При ул. ”Капитан Димитър Списаревски” ще се реализира второ регулирано кръстовище и връзка с изградения бул. ”Кръстьо Пастухов”.

В зоната на кръстовището са изпълнени стълбищата към пешеходните подлези от МС-20. Габаритът на пътното платно на булеварда в изградения участък е 12.00 м и тротоари с ширина от 4.50 до 2.50 м от лявата страна, от дясната 2.50 до 3м. В участъка има зелени площи от лявата страна и преди кръстовището с ул. „Кап. Димитър Списаревски” е обособен паркинг с ширина 5.00 м за перпендикулярно паркиране с надвес над тротоара. Той разполага с 43 паркоместа, 3 от които са за автомобили на хора с увреждания.

Предвидени са джобове за контейнери за битови отпадъци и отпадъци за разделно събиране. В зоната на кръстовищата и пресичащите се с булеварда напречни улици са изпълнени понижени бордюри при пешеходните пресичания и тактилни ленти. Изпълнени са и пешеходни пътеки тип ”Зебра” от “повдигнат” тип на пресичанията с ул. ”Ген. Стоян Стоянов”, ул.”Тирана”, ул.”Иван Арабаджията” и ул. „5017”.

Споделете: