До юни 2015 г. ще е готов проектът на язовир „Нейковци“

В бюджета за 2014 г. са предвидени  23 млн. лв. за проектиране и строителство на 4 язовира

В бюджета за 2014 г. са предвидени  23 млн. лв. за проектиране и строителство на 4 язовира

Днес, 18 март, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и д-р Патрис Дроз – технически директор на Stucky Ltd подписаха договор за обследване на строителната площадка, изработване на технически проект и тръжна документация за избор на изпълнител, който да завърши язовир „Нейковци“, съобщиха от пресцентъра на МРР.

Срокът на договора е 15 месеца, стойността му е 1.25 млн. евро с ДДС, обяви министър Терзиева. Очакваме проектирането да завърши до месец юни 2015 г. Тогава ще стане ясна индикативната стойност за доизграждането на съоръжението, заедно с пречиствателната станция и деривациите. Тогава ще можем да направим план и как да процедираме със строителната дейност, каза тя. Надявам се строителството да започне през 2016 г., като дотогава трябва да завършат отчуждителните процедури, допълни регионалният министър.

Подписването на днешния договор е в изпълнение на политиката на правителство да продължи работата по подобряване на водоснабдяването в държавата. Това е част и от реформата в отрасъл ВиК, каза Десислава Терзиева.

Проектирането на яз. „Нейковци“ е договорено преди две години, но не е направено поради липса на държавни средства, каза още регионалният министър. Тя посочи, че за тази година в бюджета са осигурени близо 23 млн. лв. за съфинансиране на държавните инвестиционни заеми от Световна банка. Така ще може да започне строителството на язовирите „Пловдивци“ и „Луда Яна“, рехабилитацията на яз. „Студена“ и проектирането на яз. Нейковци, заедно с пречиствателна станция за питейни води и деривациите към него, посочи министър Терзиева.

Споделете: