Започва изграждането на новия Национален музеен комплекс

Средствата за реализацията са осигурени по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013
Утре, 26 септември, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на културата Вежди Рашидов ще дадат официален старт на изграждането на новия Националния музеен комплекс, известен като „Българският Лувър“.
Проектът ще се изгражда със средства по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013.
Безвъзмездната финансова помощ за реализацията му е в размер на 27 251 872 лв.Припомняме, че комплексът ще бъде строен от компанията ”Главболгарстрой”, която спечели търга, като даде цена с 490 хил.лв. по-ниска от прогнозната.

“Главболгарстрой” предложи 10 месеца срок за изпълнение и гаранции 120 месеца за конструкции, 60 месеца за хидроизолации, 60 месеца за строително-монтажни работи, 60 месеца за инсталации и 24 месеца за асансьори.

Националният музеен комплекс ще е разположен в сградите на   на бившето МЕИ – теренът между бул. “В. Левски” и улиците “Московска”, “19 февруари” и “Оборище”.

Музейният център ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета с обща разгъната площ от 21 000  м².

Вътрешният двор с площ  500 кв.м  ще се преустрои в скулптурен център.

Споделете: