Започва изграждането на 4 нови детски градини в столицата

Строителството на ОДЗ 93 в район „Красно село” трябва да приключи през ноември 2013 г.

През следващата седмица  се очаква да започне изграждането на 4 нови детски градини в София, като две от тях ще са  в район „Красно село”, а останалите в районите „Оборище” и в „Надежда”.  В момента се строят детски градини в районите „Лозенец”, „Искър”, в кв.”Дружба” и в „Красно село”.

Това обяви днес, 4 юни, кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителните работи на ново ОДЗ 93 в район „Красно село” в присъствието на заместник-кмета на София Ирина Савина и районния кмет Пламен Църноречки, съобщиха от пресцентъра на общината.

През 2013 г. ще започне изграждането на 17 нови детски градини, след като предишното правителство финансира 8 детски градини. Общо 9 детски градини се финансират от бюджета на Столична община.

До края на тази година се предвижда да завърши строителството на 8 детски градини, а на останалите 9 ще приключи през 2014 г., посочи също кметът на София.

ОДЗ № 93 в район „Красно село“ се намира на ул. „Дебър“. Парцелът на ОДЗ № 93 е 5 968 кв.м. В него имаше 4 сгради – 1 яслен блок /строен през 1964 г./ и 3 къщи пригодени за 6 детски групи, /строени през 1925 г. и 1954 г./.

Две от къщите, строени през 1925 г., които не отговаряха на санитарните, противопожарните и техническите изисквания и норми, бяха съборени със започване на новото строителство. Със средства от Междуведомствената комисия бяха извършени укрепителни и ремонтно-възстановителни дейности на третата къща, строена през 1954 г., в която ще си останат двете групи и която ще продължи да функционира и след извършване на новото строителство.

Сградата на ясления блок е в много добро състояние и се запазва. В нея се помещават 3 яслени и 1 градинска групи, кухнята и пералното помещение. Сградата е включена в Проект за внедряване на мерки за енергийна ефективност в 23 детски градини и 3 училища с финансиране от Международен фонд „Козлодуй“.

В рамките на проекта през 2013 г. на сградата ще бъдат извършени топлоизолация по външни стени и покрив, ремонт на отоплителната инсталация, обновяване на ВиК инсталация и на санитарните възли

След завършване строителството на новата сграда на ОДЗ 97 и изпълнение на мерките за енергийна ефективност и ремонтите в ясления блок и кухнята, ОДЗ № 93 ще е детско заведение с 4 яслени, в т.ч. 1 нова и 10 градински, в т.ч. 5 нови групи.

Изпълнител на строителството е фирма „Инос-1“ ООД. Стойността на договора е около 2.8 млн. лв. а срокът за изпълнение 9 календарни месеца, считано от 07.02.2013 г., т.е., до 07.11.2013 г.

Новата сграда е двуетажна, състояща се от три функционални блока – два за детски групи и административен блок със спортно-музикален салон. Сградата е свързана с кухнята и ясления блок чрез топла връзка.

Всяка от 8-те детски групи разполага със занималня, спалня, гардеробно, офис и миялно помещение, санитарен възел с отделение за деца в неравностойно положение, самостоятелна тераса. По външните стени и покрива на новата сграда и топлата връзка ще се изпълнят енергоспестяващи мерки.

Споделете: