Започна изграждането на най-големия проект за нова икономическа зона в България през последните години

Икономическата зона София – Божурище е проект на „Национална компания индустриални зони“

Днес, 17 юни, на официална церемония в присъствието на президента на Р България Росен Плевнелиев, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и столичния кмет Йорданка Фандъкова бе поставено началото на изграждането на проекта Икономическа зона София – Божурище.

„От първите дни на нашето управление ние ясно заявихме, че създаването на работни места и подобряването на жизнения стандарт е наша първостепенна задача“. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на официалната церемония за първа копка на Икономическа зона София – Божурище, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По думите на министъра,  инвеститорите, които създават работни места, могат да разчитат на цялата подкрепа на правителството.

„Имаме партньорство с първокласен инвеститор, който подходи много внимателно, и избра България“, заяви държавният глава Росен Плевнелиев. Той изрази своята готовност  институциите в страната да бъдат денонощно на разположение на инвеститора, за да му оказват съдействие.

По думите на изпълнителния директор на Национална компания индустриални зони“ Валери Андреев зоната в Божурище е най-мащабният проект на фирмата от общо осем в цялата страна. „Реализацията му е резултат на добрата координация между държавната, местната власт и бизнеса“, допълни още Андреев.

„Национална компания индустриални зони има огромен потенциал, който трябва да се разгърне, а това е постижимо при водене на последователна политика“, каза още министър Стойнев. Той заяви, че правителството е решено да продължи и задълбочи политиката за привличане на инвестиции в страната. „Първостепенната ни цел е свързана с опростяване на регулаторните режими за бизнеса и намаляване на административната тежест“, допълни Стойнев.

Първият инвеститор в новата икономическа зона е германската компанияBehr – Hella Thermocontrol Gmbh (BHTC). Тя ще изгради там предприятие и развоен център за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили. Стойността на инвестицията е 42.5 млн. лева, а предвидените новоразкрити работни места ще бъдат повече от 350.

Икономическата зона София – Божурище е проект на „Национална компания индустриални зони“. Началото му е поставено през септември 2010 г. , когато дружеството закупува терен от 1 914 000 кв. м от община Божурище. Това е най-големият проект за нова икономическа зона в България през последните години.

 

Споделете: