Започна строителството на 3 Центъра за настаняване от семеен тип и 1 защитено жилище във Враца

Проектът на стойност над 2.5 млн. лв. е по Оператива програма „Регионално развитие“

Първа копка на 3 Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и 1 Защитено жилище във Враца бе направена от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов на 3 ноември, събота, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Изграждането на тези обекти е изключително важно, защото чрез тях се изпълнява приетата от правителството Национална стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”, подчерта по време на церемонията  министър Младенов.

На събитието присъстваха заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, кметът на община Враца Николай Иванов, областният управител на област Враца Пепа Владимирова и народни представители от региона.

3-те ЦНСТ-та и защитеното жилище ще бъдат построени по проект „ИСКРА – Иновативен социален комплекс от резидентни алтернативи“ на Оператива програма „Регионално развитие“. Общата стойност е над 2.5 милиона лева, а община Враца участва със съфинансиране в размер на над 130 хиляди лева.

Министър Младенов заяви, че социалните обекти, на които се прави първата копка сега, ще започнат да предоставят услуги от 1 юни 2013 г.

По време на изказването си министър Младенов съобщи още, че на територията на област Враца, в рамките на проект „Детство за всички“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), ще се открият 7 ЦНСТ-та и 3 Защитени жилища. По този начин ще изведем децата с увреждания от домовете и ще им осигурим среда, близка до семейната, допълни министърът.
 

Споделете: