Затварят от днес за ремонт 90 СОУ в гр. София

След  земетресението и обилните валежи в събота се срути част от фасадата на училището

 

 

Вероятно  земетресението и обилните дъждове са причината в събота да падне  част от фасадата на сградата на 90-то СОУ „Хосе де Сан Мартин” в столицата. Щетите са само материални, но децата са пренасочи да продължат в съседни сгради учебните занятия.

Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова в събота и неделя (2 и 3 юни) са извършени повторни проверки на сградите на всички детски градини и училища в 24-те района на Столичната община. Проверките са направени от екипи на районните администрации.

Не са установени изменения в конструкциите на сградите и няма основание за цялостното им затваряне за провеждане на занятия, с изключение на – 90 СОУ в ж.к.»Люлин», блок 2 на 167 детска градина в район Триадица и детската градина в с. Герман. Децата от училището и детските градини са пренасочени в съседни сгради и занятията им продължават.

За 90 СОУ в «Люлин» и за блок 2 на 167 детска градина в «Триадица са изготвени проекти за цялостен ремонт на сградите, които са включени в инвестиционната програма на общината. Предстои да се избере изпълнител за строително-ремонтните дейности и до 2 месеца ще започне работа.

За детската градина в с. Герман предстои изготвяне на конструктивна експертиза и проект, след което стартира ремонта.
В две училища и детска градина в район «Младост» – 10-то и 118-то училище и 64 детска градина «Вяра, надежда, любов» са установени пукнатини на някои места в сградите. С цел осигуряване на безопасност в 10-то училище е ограден задния вход, поради пукнатини на входа и козирката; в 64 детска градина е затворен административния корпус, а в 118 училище – ниското тяло.

За трите сгради в район «Младост» спешно започва изготвянето на конструктивни експертизи и на проекти за ремонт, като ще се кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия.
На 4 юни започва авариен ремонт на читалището в село Владая, където е установена сериозна пукнатина на преградна стена.

Във всички райони на Столична община продължава работата на комисиите по изготвяне на технически досиета на засегнатите при земетресението сгради за кандидатстване пред Междуведомствената комисия за финансиране.

Споделете: