Златен LEED сертификат за офис сграда получи Sofia Airport Center

Офис сграда А2 е първата сграда в България, удостоена с престижния  сертификат

Офис сграда А2 е един от трите проекта от Югоизточна Европа с престижния златен LEED сертификат

За първи път в България изцяло офис сграда е оценена със златен сертификат LEED® (Leadership in Energy and Environmental Design).  Офис сграда А2 на Бизнес комплексът Sofia Airport Center (SAC) получи  втората най-висока възможна оценка според международно признатата система за оценяване, която  се дава от Американския съвет за устойчиво строителство, след щателно отчитане на различни показатели на сградата.

Такъв сертификат притежават само още два проекта в Югоизточна Европа. В България Sofia Airport Center е единственият бизнес комплекс, притежател на златен LEED сертификат.

„Подобно високо ниво на сертифициране е много рядко достижимо в Европа” , отбелязва Алан Д. Леви, президент на Tishman International. Той подчерта, че Sofia Airport Center е единственият бизнес комплекс в България със златен LEED сертификат и е сред няколкото подобни в Централна и Източна Европа, чиито показатели са били достатъчно добри, за да достигнат това ниво. „Офис сграда А2 е планирана и изградена, за да удовлетвори изискванията, необходими за LEED сертификация, още от самото стартиране на проекта. Ние сме изключително доволни, че след като се справихме дори по-добре от планираното, получихме по-високо ниво на сертификация, отколкото първоначално очаквахме” допълни Алън Д. Леви.

Сертифицирането по LEED се базира на детайлна оценка на цялостното представяне  на сградата и устойчивостта й, включително стратегиите и политиките, използвани при планирането, изграждането, експлоатацията и поддръжката й. Сред редицата отчетени фактори са водната и енергийна ефективност, материалите и суровините, използвани при изграждането, постигнатия в сградите микроклимат, процеса на създаване и унищожаване на отпадъците и др. Оценявани са също така и аспекти като това колко добре се вписва проекта в местната обкръжаваща среда и как информацията за сградата достига до наемателите и служителите в нея.

Tishman International е пионер в развитието на зелени технологии в Източна Европа. В сътрудничество с CleanTech, българска организация, отдадена на насърчаване на устойчивото развитие, тя работи активно за позиционирането на България като източно-европейски лидер в бизнес политиката на устойчиво развитие.

За Tishman International:

Към момента „Tishman International Companies” развива дейност в Съединените щати, Великобритания и Централна и Източна Европа, включително България, Унгария, Чехия, Словакия и Румъния. Фирмата е специализирана в придобиване, развитие, управление и финансиране на търговски недвижими имоти. Tishman е консултант и партньор в смесени дружества заедно с водещи световни институции и частни инвеститори, a наскоро бе избрана от британски фонд да предоставя услуги по управлението на активите и развитието на портфейл от 12 имота в Румъния, Унгария и Словакия.

Споделете: