На 15 февруари започва строителството на кръстовището на 2 нива на Лъвов мост в столицата

 След реконструкцията времето за преминаване през кръстовището ще бъде 1-3 минути в пиков час

 След реконструкцията времето за преминаване през кръстовището ще бъде 1-3 минути в пиков час

Днес, 13 февруари, заместник-кметът на София с ресор транспорт Любомир Христов обяви, че започва изпълнението на реконструкцията на кръстовището на две нива на Лъвов мост като реално строително-монтажните работи ще започнат на 15 февруари. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

В момента времето за преминаване през кръстовището в пиков час е между 5 – 15 минути, в зависимост от направлението. Времето за преминаване през кръговото кръстовище след реализацията на реконструкцията ще бъде между 1 – 3 минути, каза заместник-кмет Христов, който представи проекта и временната организация на движението.

Времето за преминаване през пробива, ще зависи единствено от скоростта, с която се движи всяко превозно средство, като при скорост от 50 км/ч, времето за преминаване е – 18 секунди.

Проектът за реконструкция на кръстовището бе променен спрямо идейния проект след публични обсъждания и работни групи. Променени са броя ленти на кръговото кръстовище от 3 на 2 ленти, като спестените средства, ще бъдат вложени в рехабилитация на бул. „Мария Луиза” от бул. ”Сливница” до централни хали. Направена е и промяна в предварително заложеното велотрасе, след редица обсъждания, тя е локализирана да преминава през кръговото кръстовище, като пресичането с пътните платна се осъществява посредством светофар, което повишава безопасността на трасето.

Проектът предвижда площада да има кръгова форма. Запазва се Лъвовия мост, на който ще бъде изпълнена консервация и реставрация, а околното пространство благоустроено. Изграждат се два дъгообразни моста, почти симетрично разположени от двете страни на стария мост. Това позволява пътното движение да се изнесе по кръга, а по стария мост да се запази трамвайното движение. На второ ниво преминават два тунела. С изграждането на кръстовището се обновява и реконструира инженерната инфраструктура като водопровод,който е строен през 1937г.,както и канализация, топлопровод, телекомуникация, ел. снабдителна мрежа, улично осветление и др.

При започване на строителството на обекта се предвижда временна организация на движението, която предвижда пренасочването му по южното платно, което става двупосочно. Затваря се северното платно на бул. „Сливница” в участъците: между бул. „Христо Ботев” и бул. „Княгиня Мария Луиза” и между бул. „Княгиня Мария Луиза” и ул. „Г.С. Раковски”, без затваряне на самите кръстовища.

Споделете: