Нови 8 сгради на детски градини ще бъдат завършени до средата на 2014 г. в столицата

Провериха изпълнението на нова детска градина в кв. Горубляне

 нова детска градина в кв. Горубляне

Днес, 7 януари, кметът на София Йорданка Фандъкова извърши проверка на изпълнението на нова детска градина в кв.»Горубляне», район «Младост», в присъствието на заместник-кметът по «Инвестиции и строителство» Ирина Савина и кмета на район «Младост» Цвета Авджиева, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Към момента три детски градини са завършени. Предвижда се до средата на тази годината още 8 сгради на нови детски градини да бъдат готови и ще приемат деца. Други 6 сгради на детски градини ще продължат да се изграждат, а до края на годината се предвижда да започне преустройството на две нови детски градини. Това каза столичният кмет при проверката.

От вчера една от двете детски градини, финансирани от Световна банка започна да приема деца, другата предстои да приема.
В район „Младост”, където беше един от районите с най-големия недостиг, са направени сериозни инвестиции. През последните пет години седем нови детски градини са изпълнени и около 700 деца са записани допълнително само в район „Младост”.

През тази година ще започне преустройството и реконструкцията на детска градина, в която досега се помещаваше частно училище. Остана още един терен, за който сме заложили отчуждаване в „Младост” 4.

Новата детска градина ОДЗ №123 кв.”Горубляне” ще бъде с 10 групи. Проектът предвижда запазване и преустройство на съществуваща сграда на детската градина и разширение разположено в северната част на терена. Предвидена е топла връзка между съществуващата сграда и новопроектираната част.

Новата сграда разполага с два надземни етажа и сутерен, свързани със стълбищни клетки. В съществуващата част на детската градина ще се разполагат две яслени групи, които заемат четирите помещения на детската градина, като е предвидено обновяване на базата и решение според действащите нормативи.

В новата сграда са осигурени два входа – по един за всеки четири групи. Връзката с втория етаж на градинските групи е решена с две самостоятелни стълбища към разположения към северната страна комуникационен коридор. Предвидено е и асансьорна уредба, външни рампи, осигуряващи достъпността до сградата. Има предвидена и подемна платформа, разположена в комбинация с едно от стълбищата, което дава възможност за подаването на храна към детските групи на втория етаж.

Съществуващият административен блок се запазва и се разширява с лекарски кабинет, изолационно помещение и склад. Лекарският кабинет е със самостоятелен санитарен възел и самостоятелен вход. Предвиден е басейн и физкултурно – музикален салон. Кухненският блок се разполага на първия етаж. В сутерена са разположени пералня, котелно и други обслужващи помещения.

В свободната част на двора се разполагат площадки за спорт и игра (общо 8 броя). Оформят се няколко паркоместа за обслужващия персонал и площадка за съдове за отпадъци. Теренът ще се огради с нова ограда.

Споделете: