Последно: строителството в Иракли е незаконно

Ще премахват започналия строеж на ваканционен комплекс и възстановят района

Върховният административен съд реши окончателно, че строителството в Иракли е незаконно, съобщи BTV.

С това решение ВАС   потвърди акт на Бургаския административен съд от септември миналата година, с който издаденото на “Суис пропърти” разрешение за строеж в защитената местност е обявено за незаконно.

Решението на ВАС определя за незаконно изграждането на ваканционния комплекс „Ривърсайд вилидж” в Иракли. В мотивите отново се посочва, че не е отчетен кумулативният ефект върху природата от реализацията на целия проект, раздробен от инвеститора на няколко по-малки проекта, както констатира през есента Бургаският административен съд.

Тъй като решението на Върховния административен съд не подлежи на обжалване, вече разположеният там строеж трябва да бъде премахнат, а районът възстановен.

Курортното селище с много апартаменти, заведения и други обекти, трябваше да изникне в близост до пясъчната ивица на един от последните неокупирани от човека плажове в България, който с уникалната си природа попада под защитата на Закона за биологичното разнообразие.

Намерението за застрояването на защитената зона предизвика протести за запазване на територията и редките биологични видове, които я обитават. Според собствениците на терени в района обаче, включването му в общоевропейската мрежа от защитени територии Натура 2000, нарушава правото им да строят.

Споделете: