Още една станция на метрото ще бъде изградена по бул. „Черни връх“ до края на 2013 г.

През април ще започне строителството на участъка „Младост“ – Бизнес парк София

Още една метростанция ще бъде изградена до края на тази година в участъка по бул. „Черни връх”,  обяви кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на започналото строителство на метрото „Бул.Цариградско шосе – ж.к.Дружба-Летище”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

На инспекцията присъстваха също председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и изп.-директор на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев.

Участъкът е с дължина 5 км и 4 метростанции. Той е обособен като Лот 1 от Етап 3 на проекта за разширение на метрото по ОП „Транспорт”, одобрен за финансиране от Европейската комисия.

За участъка от „Младост” до Бизнес парк София предстои да бъдат сключени договорите за изпълнител и до средата на април да започне строителството.

Изграждането на метрото в столицата е пример за това как в условията на криза може да се развива инфраструктура и едновременно с това да се разкриват нови работни места, посочи също кметът Йорданка Фандъкова.

От месец февруари започна същинското строителство на участъка към летището. Извършва се реконструкция на инженерните мрежи. Започна строителство на тунелите в междустанционните участъци, на двете подземни метростанции и на рамповите участъци в откритото трасе преди летището.

По строителството и на трите участъка на трасето са изпълнени около 30% от работите по реконструкциите на инженерните мрежи и около 6% от тунелните работи.

Прогнозната транспортна работа на участъка след завършването му в началото на 2015 г. възлиза на 62 хил.пътника дневно със  значителни други обществени ползи като икономия на време за пътуване около 18хил.часа дневно, намаляване замърсяването на въздуха и на трафика.

Споделете: