През 2019 г. столицата ще порасне с изцяло нов модерен квартал

Комплексът Sofia Ring Development ще промени коренно пейзажа в южната част на София

През 2019 г. в южните покрайнини на столицата ще бъде вече факт съвсем нов ултра модерен комплекс –  Sofia Ring Development.

Комплексът, чието реализиране предстои, предвижда изграждането на мол непосредствено до магазина на шведската мебелна верига ИКЕА, както и изцяло нова жилищна и бизнес зона, с което ще се превърне и в едно от най-луксозните и уредени пространства в столицата.

Инвестицията на обща стойност над 300 млн. евро е на гръцките компании Fourlis Group, която реализира франчайзинга на ИКЕА в България, и Danaos Group, специализирана в сферата на корабната индустрия.

Sofia Ring Development ще бъде най-големият проект със смесено предназначение в България, който ще се разпростира на площ от 400 000 кв. м. в близост до южната дъга на Околовръстния път между кварталите Симеоново и Бистрица.

Новият комплекс ще бъде изграден на няколко етапа.

На първия етап, през март 2014 г., ще отвори врати Sofia Ring Mall – единственият мол в столицата със собствен парк.

Заедно с магазин ИКЕА молът ще бъде най-големият в страната с обща отдаваема площ от 100 хил. кв. метра. Заради ключовата му локация и възможност за лесен достъп, той ще стане регионален търговски център за цяла Западна България.

Sofia Ring Mall ще бъде изпълнен с напълно различна концепция за мол – уникалната архитектура на сградата с максимално отворени пространства, много светлина и стъклени фасади ще позволяват на посетителите да усетят природата навън чрез прекия визуален контакт с нея.

Открити тераси ще дават възможност на хората да се наслаждават на прекрасната гледка към Витоша, докато пазаруват.

Sofia Ring Mall ще включва общо над 200 магазина, 10 кинозали и ще разполага с 3 500 паркинг места. Индийският кинооператор Cine’Grand вече е потвърдил присъствието си в новия търговски обект.

Сред ключовите наематели ще бъдат веригите „Пикадили”, „Техномаркет”, „Mr. Bricolage”, „Явор”, „New look”, „Intersport” и „ИКЕА”.

Цялата инвестиция в Sofia Ring Mall възлиза на над 120 млн. евро. Заедно с вече изградения магазин на ИКЕА цялата инвестиция в първия етап от целия проект е около 170 млн. евро.

Вторият етап на комплекса Sofia Ring Development ще бъде изграждането на бизнес зона, която ще включва офис сгради, спортни съоръжения, хотел и зелен парк с езеро на обща площ от 54 000 кв.м. Инвестицията в него ще бъде за над 50 млн. евро.

Последната фаза на целия проект ще бъде жилищна зона, която ще включва 500 апартамента и еднофамилни къщи на обща площ от 81 000 кв. м. Инвестицията в нея ще бъде над 70 млн. евро.

Очаква се Sofia Ring Development да бъде завършен до края на 2019 г. Над 5000 човека ще живеят и работят в него, след като комплексът бъде изцяло изграден.

Комплексът ще бъде съобразен с всички съвременни изисквания за енергийна ефективност, а зелените площи ще заемат около 30% от цялото пространство на проекта.

За инвеститора:

Sofia South Ring Mall EAD е акционерно дружество за инвестиране, отдаване и управление на строителни проекти. Компанията се притежава от два основни инвеститора – Fourlis Group и Danaos Group.

Fourlis Group е един от водещите холдинги на Балканите, търгуващ с качествени трайни стоки. Дейността й е съсредоточена предимно в продажбите на дребно (франчайз на IKEA, New Look, Intersport и др.). На второ място компанията оперира с продажби на едро (General Electric, Liebherr, Korting).

Danaos Group е листвана на Нюйоркската фондова борса. Тя включва група от компании, опериращи в сектори като корабоплаване, информационни технологии, строителство, банкови услуги. В сферата на строителството компанията инвестира в търговски и жилищни проекти.

Управляваща компания: TriGranit ще бъде управляващата компания на Sofia Ring Mall. Тя отговаря за управлението, финансите, отдаването на търговски площи и маркетинговите дейности на мола. TriGranit е една от най-големите компании за управление на недвижими имоти в Европа. Портфолиото й включва проекти на стойност над 4 милиарда евро, реализирани в Полша, Унгария, Хърватия, Румъния, Русия, Словакия, Словения и др.

Архитекти на проекта:

Международната архитектурна компания L35 е основана в Испания през 1967 г. и сред водещите в Европа. Тя има над 100 осъществени проекта на молове и търговски центрове по света. L35 е автор на проекта за израждането на Sofia Ring Development.

Базираната в София архитектурна компания Skica Studio адаптира дизайна, предложен от L35 към българските стандарти и законови изисквания.

 

Галерия:

 

 

 

Споделете: