Приключва първият етап от реконструкцията на 90 СОУ в столичния район „Люлин“

Ще се изграждат нови детски градини в район „Кумарица“ и с. Герман

Днес, 14 януари, при проверка на ремонтните дейности на 90 СОУ „Ген. Хосе де Сан Мартин” в кв. „Люлин”  столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че се очаква до края на тази седмица да приключи първият етап по строително-монтажните работи по 5-те корпуса на училището.

90 СОУ е било заложено за ремонт през 2012 г., но след земетресението от месец май същата година, се е наложила промяна в проекта и допълнително проектиране.

Повече от 1.1 млн. лв. са отпуснати от Приватизационния фонд на Столична община за първия етап, посочи Фандъкова.

Този етап на строително-монтажните работи включва пълен ремонт на актовата зала на училището, поставяне на фасадни панели, изграждане на ново стълбище пред главния вход и рампа за инвалиди, изпълнение на две външни метални стълби, преустройство на съществуващи тоалетни за обслужване на хора с увреждания, смяна на дограма, изграждане на нови алеи от тротоарни плочки, възстановяване на покривната хидроизолация и други.

Вторият етап, който ще бъде през лятото на настоящата година, включва дейности по енергийна ефективност на сградата.

Тази година ще започне изграждането на детски градини в квартал „Кумарица” и село „Герман”, които също са пострадали много от земетресението, съобщи още кметът Йорданка Фандъкова.

„Тази година са заложени средства за тяхното събаряне и изграждането на нови градини. Проектите се правят от районните кметове. От миналата година използваме европейски средства за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в училища и детски градини.

„Нашата цел е с парите на общината да строим детски градини, а за мерките за енергийна ефективност да се възползваме от европейски програми”, добави столичният кмет.

„23 училища и 14 детски градини бяха включени в програмата за възстановяване след земетресението. Навсякъде работите са приключили с изключение на 90 СОУ и 167 детска градина, където текат довършителни работи”, каза Фандъкова.

Кметът на район „Люлин” Милко Младенов посочи, че в началото на следващата седмица сградата на училището ще бъде достъпна и в него ще бъдат отворени 13 секции за гласуване на референдума в неделя

 

Споделете: