“При добър продукт, гъвкава политика и коректни отношения, почти няма къде да сбъркаш!”

Интервю  с г-жа Силвия Митева, управител на строителна компания „Идея Билдингс

– Здравейте, г-жо Митева! Една година е и много, и малко време, но някак си по традиция ние разговарямe с Вас отново в началото на активния строителен сезон. През пролетта на 2012 г. Вашата фирма завърши няколко свои обекта и обяви началото на строителството на други проекти. Как премина  за Вас 2012 г. на фона на новините, които Националният статистически институт продължава да обявява  за все по-намаляващ обем на строителство на нови жилищни сгради у нас?

– Здравейте, може да се каже, че 2012 г. за нас е успешна година, защото по никакъв начин не сме се отклонили от първоначертаните си планове. Успяхме да стартираме всичко, което бяхме планирали, да приключим всичко, за което сме поели ангажименти, да продадем много голяма част от новите си проекти, да реализираме печалба и не на последно място, да получим награда от Камарата на Строителите, което за нас е още едно признание за стойността на труда ни.

– През последните няколко “кризисни” години доста трайно се настани тенденцията за предпочитанията на клиентите към маломерни апартаменти? Забелязвате ли някакви промени в друга посока?

–  Аз мисля, че тази тенденция по-скоро ще се запази такава още известно време. Тя, разбира се, не е случайна, а има своето обяснение и то е, че в години на световна финансова нестабилност хората в България и в София имат все същата потребност от жилища, каквато са имали и преди, но сега могат да отделят по-малко средства и това налага търсенето на по-малки жилища.

Към настоящия момент говорим за задоволяване на нужди от първа необходимост, а разточителството ще оставим за по-добри години. Дано дойдат и такива!

– Жилища  до каква стойност се търсят най-много? Банките са все още много предпазливи при отпускането на жилищни кредити – според Вас това ли е съществената причина за търсенето предимно на малки апартаменти?

– Тук се наблюдава интересен процес – преди няколко години и банките, и кредитоискателите бяха доста непредпазливи и небрежни. За радост сега нещата не стоят по този начин, защото с новата политика на банките и у кредитоискателите се появи култура по отношение на избора на банка, на условия по кредитите, на оценка на собствените възможности, на избор на продукт и на по-високи нива на отговорност.

– До неотдавна доста хора купуваха жилища с цел инвестиция – продължава ли тази тенденция или клиентите Ви са сред тези, които купуват собствено жилище за реално ползване?

– Има все още хора, които купуват жилища с цел инвестиция, но те са малък процент от общия обем, основните покупки са с цел ползване. Така стоят нещата поне що се касае до продукта, който ние предлагаме на пазара.

– В предишния ни разговор през пролетта на 2012 г. Вие споделихте, че въпреки всички негативни емоции около пазара на недвижими имоти, той е реален и съживен. Как стоят нещата към днешна дата според Вас?

– Пазарът на недвижими имоти и тази година, и по принцип, е цикличен, когато не му въздействат някакви прекалено остри процеси в макро и микроикономически,  политически и друг план.

В общия случаи той се подчинява на едни и същи правила. Напоследък се наблюдава тенденция за леко изместване на активния период с повишено търсене от последните месеци на годината към началото на годината. Накратко, може да се каже, че търсенето не е с онези нива от 2007 г., но има едно умерено и „здраво” търсене, което говори за правилно развитие на пазарните процеси.

– Добро планиране на по-малки, но бързо изпълними проекти, финансирани със собствен капитал и гъвкава политика на продажби – това ли формулата за успех в години на криза според Вас?

– Да, това е част от формулата за успех и то не само в кризисни времена, а и в случаите, в които си решил да останеш в този бизнес, да си коректен с клиентите си, с контрагентите си и с партньорите, с които работиш. При един добър продукт, една гъвкава политика и коректни отношения почти няма къде да сбъркаш.

– Очакванията на много потенциални клиенти за още спадове в цените на жилища вече като че ли не е актуална тема – приеха ли вече хората, че доброто качество има своята цена?

– Моето мнение, е че хората извървяха много сериозен път и то под въздействие на кризата, придобиха много познания, култура по отношение на имотите и като цяло са доста разумни и нямат нереалистични очаквания.

Знаят, че за да си купиш добър и качествен продукт е необходимо да платиш, в противен случай правиш компромис или с качеството на самото строителство, или с локацията, или документално или нещо друго –  и на практика отново се оказва, че евтиното излиза скъпо.

– Какъв бе най-положителният аспект на предходната година за Вашата компания?

– Няколко са аспектите, които могат да се характеризират като положителни. Един от тях е фактът, че в повечето компании се съкращават кадри, докато ние се увеличаваме.

Друг положителен аспект е безупречният имидж, който отново и много сигурно потвърдихме, и не на последно място са проектите, които завършихме и проектите, които предстои да реализираме през тази година.

– С какво ще изненадате всички свои настоящи и бъдещи клиенти през тази година?

– Интересен въпрос… Но като че ли не искам да ги изненадвам, по-скоро искам клиентите да са спокойни, доволни, да знаят, че доверявайки се на Идея Билдингс, никога няма да бъдат подведени, да знаят, че могат да  разчитат на високо качество и на добро обслужване.

– И един по-личен въпрос – как съумявате да съчетавате професионалните си ангажименти с тези към семейството си? Имате ли хоби или други предпочитани занимания, които Ви помагат да релаксирате от натовареното ежедневие?

– Трябва да призная, че ми е доста трудно и понякога се изморявам много, защото в работен план нещата са динамични и напрегнати. А прибирайки се вкъщи, не е възможно да се отдадеш на почивка, защото там те очакват децата, които не приемат отрицателни отговори, когато се касае за техните занимания и не на последно място – домакинските задължения, които също не можеш да пренебрегнеш.

Към настоящият момент трудно успявам да прочета книга, камо ли да мисля за хобита или предпочитания, но искрено се надявам, че когато децата ми пораснат малко, ще успея да намеря време за себе си и ще правя каквото ми харесва.

 

април, 2013 г.

 

Информация за новите проекти на Идея Билдингс можете да видите ТУК!

Нова жилищна сграда „ОРИОН” в кв. Люлин 10,
гр. София
IDEA BUILDINGS
Нова жилищна сграда с гаражи – ж.к. Овча купел, ул. Народен Герой
IDEA BUILDINGS

 

Споделете: