Разплащанията по договори по обществени поръчки и оперативни програми не трябва да спират

Министър Екатерина Захариева се срещна с Управителния съвет на КАБ

Ще направим всичко възможно, за да продължи гладко разплащането по обществените поръчки и договорите по оперативните програми. Тези програми ще бъдат основните източници на договори за фирмите от бранша и през следващите две-три години.

Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева по време на среща с Управителния съвет на Камарата на строителите в България, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

На срещата тя каза още, че всички страни трябва да работят заедно, за да се усвоят тези средства.

По време на срещата ,частниците  обсъдиха възможности за оптимизиране на системата за провеждане на обществени поръчки чрез намаляване до минимум на дискриминационните условия по търговете.

Те се обединиха около мнението, че въвеждането на електронни търгове ще намали субективния фактор, а създаването на електронни досиета за големите строителни проекти ще осигури по-висока степен на прозрачност и проследимост в изпълнението на проектите. Затова е важно бързо да започнем  работа по въвеждането на електронните досиета, каза министър Захариева.

Като основен приоритет в работата си министър Захариева отново посочи повишаването на енергийната ефективност в жилищните и промишлените сгради. За тази цел ще се работи за създаването на единна програма, която да обхване всички индустриални, публични и жилищни обекти.

Бързото въвеждане на мерките не само ще намали разходите, но ще подобри състоянието на сградите и ще осигури заетост на малките и средните фирми.

Споделете: