Сертификат за инвестиция клас А получи официално днес швейцарска компания

Започва строителството на нов завод за производство на фиброоптични компоненти в София

Днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев връчи сертификат за инвестиция клас А на швейцарската фирма Райхле и Де – Масари, кято ще инвестира 9.7 млн. лева в изграждането на нов завод за производство и асемблиране на фиброоптични компоненти за телекомуникационни мрежи в София.

Ще бъдат разкрити нови 100 работни места в предприятието, което трябва да заработи през м. октомври тази година.

Швейцарската компания получи петият за тази година сертификат за инвестиция клас А на официална церемония, на която присъстваха също и представител на фирмата Питър Райхле, посланикът на Конфедерация Швейцария в България Н.Пр. Регина Ешер, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов и други гости.

Компанията ще инвестира близо 10 млн. лева в изграждането на високотехнологично производство на фиброоптични компоненти, като в тази сума не са включени средствата за закупуване на сградата на завода – около 8 млн. лева. Компанията ще получи финансова помощ за обучение на част от персонала си според Закона за насърчаване на инвестициите. Държавата се ангажира също и да й предостави индивидуално административно обслужване в съкратени срокове.

Фирма „Райхле и Де-Масари“ е едно от 500-те най-големи дружества в Швейцария. Тя избра България за изграждането на новия си завод заради наличието на висококвалифицирани кадри, конкурентните разходи за труд, доброто географско положение, логистичните връзки на страната, както и членството й в ЕС, каза Питър Райхле. Дъщерното дружество на компанията – „Райхле и Де-Масари България“ ЕООД води търговските операции на компанията майка в Сърбия, Македония, Турция, Кипър, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватска, Косово, Черна гора, Румъния и Словения.

 

Споделете: