15 млн. лв. за 8 нови детски градини в столицата

Столичният кмет награди учители от детска градина за проявена съобразителност

За строителството на 8 нови детски градини се очаква държавата да предостави 15 млн. лв. на Столична община.

Това каза  столичният кмет Йорданка Фандъкова след  официалното  връчване на грамоти на учителите Емилия Жекова, Латинка Арнаудова, възпитателят Бистра Шуплева и директора Дора Германова от 173 ЦДГ „Звънче” в София.

Грамотите са за проявена навременна и адекватна реакция при възникнала критична ситуация и спасяване живота на дете в целодневната детска градина.

Освен средства, държавата започна да предоставя на общината и подходящи терени за строителство на детски градини, каза Фандъкова.

Общината очаква да й бъде предоставен държавен терен в район „Овча купел” около два декара, на който да се построи детска градина за четири нови групи.

През последните години Столична община е инвестирала над 103 млн. лв. за строителство на детски градини, но е важно и къде се строят, посочи Йорданка Фандъкова.

„В 52 нови детски градини, които са построени от 2006 година до сега, сме открили над 700 работни места за учители и помощник- възпитатели. До края на тази година предвиждаме 1800 нови места за деца. Това означава, че ще бъдат открити още 300 работни места в тези градини”, каза Йорданка Фандъкова.

Готови са проектите за 17 нови детски градини. В момента тече процедурата за избор на изпълнител. Две от тях ще бъдат зелени детски градини – в кв. „Кумарица” и село Герман.

 

Споделете: