„Интелигентни“ ли са градовете в Югоизточна Европа?

От 5-ти до 7-ми март 2014 г. ще се проведе Smart Cities – изложба и конференция за Югоизточна Европа

Smart Cities - изложба и конференция за Югоизточна Европа

През пролетта на следващата година в Интер Експо Център – София, ще се проведе  изложбата и конференцията Smart Cities, съобщиха от пресцентъра на организаторите на форума Виа Експо.

Вече повече от 10 години наблюдаваме бум на реализацията на концепцията “Интелигентни градове” в различни краища по света. Тя е вече реалност в Сан Франциско, Амстердам, Токио, Сиатъл, Копенхаген, Стокхолм, Сантяго, Кълъмбъс, Стратфорд, Торонто, Талин, Тайчунг и др.

Какво се случва в Югоизточна Европа? Регионът има огромен потенциал за подобряване на градската среда чрез интегриране на иновативни  технологии в сградите, транспорта и инфраструктурата. Промените в националните законодателства насърчават инвестициите в “преформатиране” на градовете и тяхното превръщане в устойчиви системи с минимално негативно въздействие върху околната среда и постигане на ресурсна ефективност.

Следвайки глобалните тенденции, от 5-ти до 7-ми март 2014 в София ще се проведе изложбата и конференцията Smart Cities, чиято цел е да провокира вниманието на обществото, институциите и бизнеса към  големите възможности на новите технологии за изграждане на екологична дългосрочна визия на съвременните градове, в които се очаква до 2050 г. да живеят около 6.3 млрд. човека.

Изявата ще покаже ефективни решения за използване и спестяване на енергия, устойчивост и максимизиране на градските системи. Тя е логично продължение и надграждане на тематиката на Smart Buildings 2013.

Днес  80 % от европейците живеят в урбанизирани територии – градовете заемат само 2 % от територията на земята, но изразходват 75 % от енергията и отделят 80 % CO2.

Как да се намали консумацията на ресурси и екологичният отпечатък, от една страна, а от друга – да се повиши качеството на живот?

Smart Cities е иновативна концепция, която интегрира понятията – интелигентни сгради, мобилност, безжични комуникации, електроразпределение и управление на отпадъци.

Тя представлява платформа от информационни системи за мениджмънт чрез събиране на  данни от всички източници, които в реално време отчитат какво се случва в градовете, взимат оптимални решения и правят прогнози.

Още информация на:  http://via-expo.com/bg/pages/smart-cities

Споделете: