Клиентите на ИКЕА България помогнаха за набирането на 43 852 лв. за децата в България

Световната кампания „Плюшени играчки в помощ на образованието“  събра 10.1 млн. евро за децата в Африка, Азия и Европа

ikea

Милиони клиенти на ИКЕА се присъединиха по време на празниците към кампанията „Плюшени играчки в помощ на образованието“. Бяха събрани над 10.1 милиона евро за образователни проекти от продажбата на плюшени играчки и детски книжки.

За всяка плюшена играчка или детска книжка продадена през ноември и декември, Фондация ИКЕА дари по 1 евро за образователни проекти, ръководени от Save the Children и УНИЦЕФ.

Проектите подготвят учители,  подобряват системите за закрила на детето, осигуряват образователни материали, както и допринасят за по-голяма училищна посещаемост в едни от най-бедните общности по света.

Благодарение на тазгодишните дарения, УНИЦЕФ ще подпомага инициативата „Училища за Африка“ в осем държави, както и инициативата „Училища за Азия“ в Китай. Средствата за Save the Children ще бъдат насочени към деца с увреждания, както и към деца от малцинствени групи в Азия и Европа. Дарението от Фондация ИКЕА ще позволи на УНИЦЕФ и Save the Children да подобрят образованието в 18 страни.

В България

За втора поредна година ИКЕА България, в допълнение към глобалната кампания, проведе паралелно и местна инициатива под наслов „Колко е добре да дариш по две“. През 2014 г. клиентите на компанията закупиха 21 926 играчки – с 57% повече в сравнение с предходната година.

За всяка играчка ИКЕА България отделя по 2 лева под формата на мебели, играчки и творчески материали в помощ на образователни проекти на УНИЦЕФ в страната. Средствата, набрани с кампанията от 2013 г., подпомогнаха първия Център за ранно детско развитие в гр. Котел, Област Сливен, който отвори врати на 31 октомври 2014 г.

Центърът има за цел да разшири достъпа на деца на 3 и 4 години до образователни дейности, които да ги подготвят за успешно включване в задължителната предучилищна подготовка. Освен това, ще работи с родителите за тяхното активно участие и подкрепа за ранното образование на децата.

Кампанията „Плюшени играчки в помощ на образованието“ е допринесла за подобряването на образователните възможности на повече от 11 милиона деца в 46 държави от 2003 година насам.

Джоузефин Бърн, световен директор за образованието към УНИЦЕФ добави: „Да предоставиш възможност на най-уязвимите и изолираните деца да ходят  на училище и да учат, е изключително важно за тяхното бъдеще.  Това не бива да бъде отказано на нито едно дете поради бедност, увреждане, пол, конфликт или бедствие, например като изригването на Eбола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. УНИЦЕФ благодари за продължаващата безценна подкрепа на Фондация ИКЕА, клиентите на ИКЕА, както и на служителите по целия свят, които работят за това правото на децата на качествено образование да бъде изпълнено.

„Да подобриш достъпа до качествено образование на деца с увреждания, както и на представители от малцинствени групи, дава възможност на деца, семейства и общности да създадат едно по-добро и по-светло бъдеще.  Благодарение отдадеността на Фондация ИКЕА да помага на деца в неравностойно положение, промяната е налице. Изключително сме признателни за партньорството ни с Фондация ИКЕА, като сме благодарни на всички трудолюбиви служители на ИКЕА, и нейните клиенти.“ – каза Елизабет Далин, генерален секретар на „Save the Children“ Швеция и председател на световната организация за сътрудничество между „Save the Children“ и фондация ИКЕА.

Набраните средства могат да се използват за най-разнообразни образователни дейности, като дори и това да помагат на децата да не прекъснат образованието си, когато настъпи бедствие. Например, 880 000 евро от миналогодишните набрани средства подкрепиха усилията на УНИЦЕФ за подпомагане на децата в отдалечени райони в Сиера Леоне да не прекъсват образованието заради затворените училища вследствие изригването на Ебола; парите също така осигуряват на деца и техните семейства достъп до животоспасяваща информация и подкрепата, която им е нужна, за да оцелеят.

За Фондацията на ИКЕА

Фондацията на ИКЕА има за цел да подобрява възможностите за деца и младежи в развиващите се страни чрез финансиране на холистични, дългосрочни програми, които могат да създадат значителна и трайна промяна. Фондацията работи със силни стратегически партньори, като прилага иновативни подходи за постигане на мащабни резултати в четири основни области на живота на детето: място, наречено дом; здравословен старт в живота; качествено образование; и устойчив семеен доход. В момента финансираните програми помагат на 100 милиона деца. Научете повече на www.ikeafoundation.org.

 

 

 

Споделете: