Предстои ONE ARCHITECTURE WEEK 2014

Форумът ще се проведе 10-ти до 19-ти октомври в Пловдив под надслов “Възможното невъзможно”

ONE ARCHITECTURE WEEK 2014

Само месец остава до старта на  ежегодния архитектурен фестивал ONE ARCHITECTURE WEEK 2014. Знакови лица на съвременната архитектура от седем държави и три континента ще пристигнат в Пловдив за участие в лекционната част на професионалния  форум, който ще се проведе в рамките на фестивала на 18-ти октомври.

Сред тях ще бъдат Роберто Гонзалез Гарсиа от Адрес Жак (Испания), Франсис Еджерли от Асембъл (Великобиртания), Мария Айолова от Тереформ УАН (България/САЩ), Пиер Лоу от Колектив Етс (Франция), Дорийн Лиу от Ноуд Офис (Китай), Нура Ал-Сайех от Бахрейн и Жуао Руиво от португалското архитектурно бюро ФОРА, което спечели конкурса за обновяване на площад “Централен” в Пловдив.

“Общото между лекторите е, че са актуални имена със значителен опит и професионални постижения. Споделят нетрадиционен поглед към архитектурата  и предизвикват статуквото, като предлагат нестандартни решения на проблемите на градската среда,” заяви арх. Любо Георгиев, директор на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014. “Изборът им цели и да представи на професионалната и академична общност у нас най-добрите примери от различни точки на света,” допълни Георгиев.

ONE ARCHITECTURE WEEK 2014 ще се проведе от 10-ти до 19-ти октомври в Пловдив под надслов “Възможното невъзможно”. В допълнение към професионалния форум, за който вече могат бъдат закупени билети, програмата на фестивала включва и редица събития с безплатен достъп през цялата седмица, като работилницата “Тhe Clash of the Titans” (“Сблъсъкът на титаните”) с участието на представители на изявени архитектурни бюра от Хонг Конг, Франция и Холандия, редица акции и намеси в градската среда, които ще оставят временни и постоянни следи в пловдивския квартал Капана, и богата програма от изложби, филми и детски работилници.

Билети за еднодневния Форум могат да бъдат закупени в офисите на ЕДНО в София, на адрес ул. “Юри Венелин” 2, и в Пловдив, на адрес ул. Христо Дюкмекджиев 10 в кв. Капана, всеки работен ден от 09:00 до 18:00 часа. Цената на билетът е 50 лв. до 30 септември, а след тази дата ще е 80 лв. Билетите за студенти ще бъдат по 30 лв. до 30 септември и по 50 лв. от 1-ви октомври.

Повече информация може да бъде намерена на: www.edno.bg

……………………………………….

ONE ARCHITECTURE WEEK (10 – 19 октомври) е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, който се провежда за седми пореден път. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г. под името SOFIA ARCHITECTURE WEEK, той прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи за професионалисти в сферата на архитектурата и любители.

Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Програмата му включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за деца. Фестивалът е част от културния календар, донесъл на Пловдив титлата „Европейска столица на културата“ за 2019 г.

Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. През 2014 г. темата е “Възможното невъзможно”, а куратори ще бъдат архитектите от студиото за архитектура и дизайн dontDIY.

Споделете: