„ПЕРГОЛИТЕ“ на младите архитекти от HYS Team спечели конкурса за идеи на ONE ARCHITECTURE WEEK

Проектът ще бъде реализиран в края на лятото и ще бъде представен в Пловдив по време на ONE ARCHITECTURE WEEK – 18-27 септември

111

Гласуването в ОТВОРЕНА ПОКАНА на ONE ARCHITECTURE WEEK и Пътища Пловдив за идеи, които да допринесат за приобщаването на река Марица към социалния и културен живот на град Пловдив, приключи.

Над 1200 човека гласуваха за 6-те предложения, които бяха доразвити от техните автори в сътрудничество с екипа на ONE ARCHITECTURE WEEK. Целта на ОТВОРЕНАТА ПОКАНА бе да се открие и реализира идея за намеса, която да стимулира приобщаването на хората към реката и взаимодействието им с нея.

Инициативата е част програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015, като една от основните ѝ цели е да реализира серия от намеси на река Марица, въвличащи максимален брой граждани и гости на града. ОТВОРЕНАТА ПОКАНА бе насочена към предложения за намеса в и около реката по темата на фестивала тази година “ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА”, с която ONE ARCHITECTURE WEEK си поставя за цел да намери възможните отговори на въпроса каква е ролята на реката в съвременния град.

Гражданите избраха с 462 гласа (453 онлайн анкета и 9 гласували по време на дизайн седмицата) идеята на HYS Team в състав: Христо Чилов, Йоан Земярски и София Стоянова.

Проектът на младите архитекти носи името „ПЕРГОЛИТЕ“ и предлага изграждане на нов кът на брега на реката с красива панорамна гледка. Дизайнът на перголата е замислен така, че да привлече вниманието на посетителите към реката. Формата е ажурна, за да позволи на светлината да прониква през материала, като я приобщава към средата, в която се намира.

Проектът ще бъде реализиран в края на лятото и ще бъде представен в Пловдив по време на ONE ARCHITECTURE WEEK, 18-27 септември. Идеята ще бъде реализирана с благодарност към фирма “Хард Тех” ООД, която ще спомогне за допълнителното финансиране за реализация.

„Развитието на красивите ни градове е в ръцете на съвременното общество и наша задача е да пазим и развиваме природата така, че да я приобщим към градската среда. Река Марица е неизменна част от град Пловдив и нашият проект представя съвременно решение за разчупване на границата между реката и града.“, коментираха резултатите от конкурса младите архитекти от HYS Team.

Другите финалисти в ОТВОРЕНАТА ПРОГРАМА са: Александра Герчева с идеята си „Приятно място край реката“; Юлия Дукова и Искрен Галев с „Неформални пространства“; Герила ахритекти, Анастасия Фрейганг, Петя Иванова с „Обсерватория“; Юлия Петрова „Опаковане на моста“ и Валентина Антонова с проекта „Променада „ЗАЕДНО“ Пловдив 2015.

За фестивала:

ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за архитектура, чието тазгодишно издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив.

ONE ARCHITECTURE WEEK е едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални промени.

Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.
Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. Темата за 2015 г. е „При-общена река“, а кураторка е Мерве Бедир.

Организатор на фестивала е ЕДНО – платформа за съвременна култура, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и фондация „Америка за България”. Програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019.

Споделете: