Очаква се раздвижване на пазара на жилищно кредитиране и оптимизиране на потребителските кредити

Спадът на лихвите по ипотечните кредити вероятно ще продължи и през 2015 г.

Пощенска банкаОчаква се спадът на лихвите по ипотечните кредити да продължи и през 2015 г., прогнозират експертите на Пощенска банка, но с по-слаби темпове. Това съобщиха от пресцентъра на банката.

Изгодните условия могат да доведат до раздвижване на пазара и до повишен интерес от страна на потребителите към този тип финансиране. По отношение на продажните цени на недвижимите имоти не се очакват сериозни промени през следващата година. Предвижда се лекото увеличаване на броя на сделките да продължи, но главно в големите градове като София, Бургас, Варна и Пловдив. В тези градове ще се запази тенденцията за леко повишаване на средните цени на имотите.

За разлика от прогнозираното увеличаване на търсенето на ипотечни кредити, при потребителски кредити търсенето ще остане стабилно, смятат експертите на Пощенска банка. Те предвиждат тенденцията за намаляване на лихвите на този тип кредити да стихне и постепенно да бъде преустановена. Според прогнозите пазарът на потребителски кредити ще се характеризира с високи нива на рефинансирания и обединяване на вече съществуващи задължения с цел оптимизиране цената на кредита.

Пазарът на потребителски кредити през 2014 г. се определяше от няколко водещи тенденции, които се зародиха по-рано, и през изминалата година се задълбочиха. Наблюдаваше се постепенно намаляване на цените както на ниво лихвени проценти, така и на ниво ГПР, което се случи в резултат на понижаването на цената на ресурса, но и на силната конкуренция в условията на стагниращ пазар.

През изминалата година се появиха позитивни сигнали на пазара на недвижимите имоти у нас. За първи път от началото на икономическата криза беше отчетено стабилизиране на цените на имотите и дори лек ръст в големите градове. По данни на Националния статистически институт за деветмесечието на 2014 г. цените са нараснали най-много в Бургас с 3%, следван от София с 2% ръст и Пловдив с 1,35%. Във Варна средните продажни цени се запазват без промяна.

Същевременно статистиката на БНБ с данни към септември 2014 г. отчете понижение в ипотечния портфейл на банковата система, който е намалил обема си с над 100 млн. лева от началото на годината. На фона на общия спад Пощенска банка отбелязва най-голям ръст в обема на ипотечния си портфейл. С увеличение от над 55 млн. лв. за първите девет месеца на годината отпуснатите ипотечни кредити на финансовата институцията възлизат на 1,11 млрд. лева. Тази положителна тенденция се запази и през последното тримесечие, като за 2014 г. Пощенска банка отчита най-голям усвоен обем на нови ипотечни кредити от старта на кризата през 2008 г. насам.

Важен момент за банковата система през 2014 г. бе въвеждането на промените в Закона за потребителския кредит. Банките успешно преминаха към новите регулации, като не се сбъднаха прогнозите на някои анализатори за поскъпване на кредитите в резултат от измененията в закона. След промените се очертава тенденция на все по-голям интерес към ипотечни кредити с фиксирана лихва за дълъг период от време. Търсенето на такъв тип кредити е породено от политическата и икономическата обстановка в страната и желанието на потребителите да имат по-голяма сигурност в дългосрочен план, сочи анализът на Пощенска банка.

Споделете: