Главният държавен архитект на Холандия посети сградата на бившата минерална баня в София

Музеят за историята на столицата се предвижда да бъде открит през следващата 2014 г.

Централната минерална баня - Снимка-архив

Днес, 21 ноември, главния държавен архитект на Холандия Фриц Ван Донген и кметът на София Йорданка Фандъкова посетиха сградата на бившата централна минерална баня в центъра на столицата, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Целта на посещението бе г-н Фриц Ван Донген да се запознае с проекта за превръщането на банята в музей за историята на града.

Всеки град има красиви сгради и сградата на бившата минерална баня в София може да се състезава с всички тях. Хубаво е, че мислите как да използвате тази прекрасна сграда за следващите поколения, създавайки музей. Това каза главния държавен архитект на Холандия при посещението си.

Превръщането на тази обществена сграда в музей е много добро интелигентно решение, посочи холандския архитект.

Йорданка Фандъкова заяви, че в момента работите вървят, като най-важно е качеството на изпълнение. Следващата година се предвижда да музеят да бъде открит и главният архитект на Холандия изяви желание да присъства на събитието.

Столична община е бенефициент за проект „Адаптация на Централна минерална баня за музей на София с активно присъствие на минерална вода” по ОП „Регионално развитие”.

Арх.Ван Донген разгледа и откритата експозиция с културно-исторически обекти в метростанция „Сердика” ІІ.

Споделете: