Музеят за история на София отваря врати през м. май 2014 г.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”

Музеят за история на София, който ще се намира в сградата на Централна минерална баня,  ще бъде готов през м. май  следващата година.

Музеят за история на София, който ще се намира в сградата на Централна минерална баня,  ще бъде готов през м. май  следващата година.

Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при инспекция на ремонтните дейности на музея, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Сградата на Централна минерална баня притежава статут на архитектурно-художествен паметник с категория „национално значение”. От тази гледна точка довършването на нейната реставрация, реконструкцията й и адаптирането й за музей на София е проект от изключително значение.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., Приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”. Стойността на одобрения Проект е 5 947 115.70 лв., в т.ч. 5 619 035 лв. безвъзмедна финансова помощ и съфинансиране от Столична община 328 080,70 лв. За да бъде въведен обектът в експлоатация Столична община ще инвестира още 2 410 084,35 лв.
През 84-годишната си история, музеят е имал сграда само 3 години.

Новият музей ще има общо 12 зали. Една от залите ще представлява софийска улица от 20-ти  век с Мерцедеса на Фердинанд, който е изцяло реставриран, а друга зала ще бъде посветена на Софийската света гора.

Музеят ще бъде интерактивен и ще има симулации. В подпокривното пространство ще има експозиционна зала с мемориален кът на създателите на сградата – арх. Петко Момчилов и арх. Фридрих Грюнангер. Сградата ще предлага и ателиета за творчество на деца.

Във фондовете на музея се съхраняват над 120 000 исторически ценности, чрез които се представя историята на града. Сред тях са много документи, лични вещи и снимки на изтъкнати български държавници като Княз Александър, цар Фердинанд, Стефан Стамболов, Драган Цанков, Константин Стоилов и други; произведения на приложното изкуство с висока художествена и историческа стойности – “Златната каляска” стил Людовик ХVІ, Бюрото-подарък от Бисмарк на цар Фердинанд, английския часовник, дар от кралица Виктория; стилни мебели.

Някои от музейните експонати са записани в Държавния музеен фонд. В художествения фонд се съхраняват оригинални картини от изтъкнати български художници рисували София. Притежание на Софийския исторически музей е и колекцията от акварели на Йосиф Обербауер, в която е запечатан облика на София по време на Освобождението, вече напълно изчезнал.

Музеят има много икони, стенописи и църковна утвар. В нумизматичния фонд се съхраняват над 17 000 монети и банкноти, някои от които са много ценни и редки. Музеят притежава и най-голямата сбирка от стари фотографии и картички с изгледи от София.

Споделете: