Официално откриха реставрираната антична крепост „Цари Мали град“

Проектът на стойност 5 млн. лв е финансиран по ОП „Регионално развитие“

Откриха реставрираната антична крепост „Цари Мали град“, село Белчин, община Самоков

Днес, 18 юли, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри реставрираната антична крепост „Цари Мали град“, село Белчин, община Самоков, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Проект «Реставрация, консервация, социализация и експониране на късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк Цари Мали град” е успешно завършен по приоритетна ос „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции“ по ОП „Регионално развитие“.  За реализацията му  е осигурено финансиране за над 5 млн. лв. Инвестицията е значителна за региона и като пряк резултат води до разкриването на 63 нови работни места, заяви министър Терзиева.

Тя призова местния бизнес да бъде активен и максимално да се възползва от новите възможности, които предлага този конкурентоспособен туристически център.

На откриването присъстваха още министърът на културата Петър Стоянович, кметовете на Самоков и Белчин, други гости и участници от проекта по реставрирането.

Към момента  за близо 16 млн. лева са изпълнените или в процес на реализация проекти, финансирани по ОП „Регионално развитие“ на територията на община  Самоков.

 

Споделете: