България и Азербайджан ще разработват общи проекти в областта на туризма

Необходим е по-голям обмен на реклама в медиите за потенциала на двете страни като дестинации за туризъм и инвестиции

На срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с министъра на културата и туризма на азиатската страна Абулфаз Гараев, стана ясно, че България и Азербайджан имат желание да разработват съвместни проекти за привличане на туристи, за обмен на опит в подготовката на студенти и обслужващ персонал в хотелиерството и ресторантьорството.

До края на годината можем да организираме посещение на група от азербайджански туроператори и медии, които да се запознаят с възможностите на българските курорти, каза министър Добрев. Той подчерта добрите контакти на МИЕТ с бранша и партньорството между всички заинтересовани страни в Националния съвет по туризъм.

Ще бъде полезно по време на визитата азербайджанските специалисти да се срещнат и с представители на български браншови организации, за да обменят добри практики и да разширят връзките си с колеги от България, каза още Добрев. Той допълни, че страната ни с готовност ще сподели своя опит от подготовката на новия Закон за туризма, след като стана ясно, че и Азербайджан ще обновява своя.

Гостите също предложиха да разменяме опознавателни групи от експерти и проявиха интерес към предлагането на балнео- и СПА услуги, маршрути за културен и гурме туризъм. Такива възможности са били обсъждани най-общо при първото участие на България в международния туристически панаир AITF 2012 в Баку през април. Изложението е сред водещите в Кавказкия регион и страната ни се е включила като гост при много изгодни условия за реклама.

Добрев подчерта, че Азербайджан е наш стратегически партньор в енергетиката, от който очакваме природен газ през 2014 г., но съществуват и други перспективни сфери за разширяване на съвместното сътрудничество.

Двамата министри се обединиха категорично около становището, че туризмът сближава хората. Той е един от 6-те приоритета в националната стратегия за развитие на страната ни, подчерта Гараев.

В момента Азербайджан строи първия си голям зимен курорт на около 120 км от Баку и се интересува от българския опит в изграждането на планински и спортни съоръжения, от практиката на инструкторите в големите ски центрове като Банско например.

Голям техен правителствен проект е и „Baku White City“, който трябва да преобрази столицата. Български компании биха могли да се включат и като подизпълнители на големи спортни обекти в Азербайджан.

При добър туристически интерес биха могли да се осъществяват и директни чартърни полети до българското Черноморие. Двамата министри се съгласиха, че е нужен по-голям обмен на реклама в медиите за потенциала им като дестинации за туризъм и инвестиции, както и за културно-историческото им наследство.

Споделете: