Връчиха наградата за най-добро устойчиво решение Sustainia Award 2012

Model Home 2020 на VELUX бе избран за един от 100-те най-устойчиви проекта в света

На 11 октомври в историческия кралски театър в Копенхаген се състоя церемонията по връчването на наградата за най-добро решение за устойчиво развитие  Sustainia Award 2012.

Наградата Sustainia е основана от губернатора Арнолд Шварценегер и водещия скандинавски независим мозъчен тръст Monday Morning, за да се повиши информираността относно множеството реални и устойчиви решения, достъпни в различни сектори и пазари.

100-те  най-устойчиви решения, събрани от 56 страни, разположени на шест континента, участваха в надпреварата.

Номинациите са за иновативни и мащабни решения,  способстващи създаването на устойчиви общества.

 VELUX Group бе представена от проект Model Home 2020, състоящ се от шест въглеродно-неутрални сгради с висока обитаемост, изградени в пет европейски страни.

Проектът Model Home 2020  е  сред 100-те най-добри решения от цял заради своя принос към устойчивата архитектура на бъдещето.
По думите на Lone Feifer, Директор на проекта на VELUX Group:
 “Шестте постройки от проекта Model Home 2020 бяха конструирани и построени, за да покажем недвусмислено, че можем да посрещнем Европейските нормативни изисквания за 2020г. без компромис за добрия климат в помещението, с много дневна светлина и свеж въздух.

Бидейки част от Sustainia 100, нашата визия и резултати ще бъдат разпознати на глобално равнище като един от стоте проекта в света, които служат за вдъхновение за бъдещи проекти.”

От 100-те кандидати, включително VELUX Group, бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, съвместно с видни лидери в областта на устойчивото строителство, избраха победителя за най-добро устойчиво решение, технология или инициатива.

Номинациите бяха определени заради своя потенциал да дадат положителни социални, екологични и икономически последици, представляваща десет различни сектори като образование, информационни технологии и строителство.

Победителят бе избран сред 10-финалисти, подбрани след внимателно преглеждане на всички номинации.

Всеки финалист представяше една от 10-те номинирани категории: здраве, ресурси, енергетика, образование, IT, мода, храна, градове, транспорт и сгради.

Гостуването на Шварценегер в Копенхаген допълни списъка от знаменити съдии, формиращи журито: бившия норвежки министър-председател  Gro Harlem Brundtland, IPCC председател д-р Rajendra K. Pachauri и еврокомисарят Connie Hedegaard.

Почетната награда Sustainia бе присъдена на  проекта „Indigo payasyougo solar: Solar home system. Наградата връчи  Арнолд Шварценегер.

Отличието е признание за значителния принос на проекта-победител в областта на устойчивото развитие, по-специално за възможността за разширяване и издигане на устойчиви общества.

Вицепрезидентът на компанията VELUX Group, която е партньор на Sustainia – Ингрид Рюмерт, сподели по време на церемонията:

„Ние сме безкрайно развълнувани да бъдем част от наградата Sustainia и по този начин да бъдем част от това ново движение на хора с въображение, с една и съща мотивация и ентусиазъм,  за да променим нещата към по-добро. Това място е чудесно за нас от VELUX Grouр, защото имахме възможността да повишим информираността на нашите идеи и да споделим на ключови мениджъри, вземащи решения, идеите на VELUX относно устойчив начин на живот в сградите“.

Повече информация за продуктите на VELUX: www.velux.bg

Споделете: