Въвеждат велосипедна система в Добрич с цел подобряване туристическата инфраструктура на града

Проектът на стойност 3 841 506 лв. е по ОП „Регионално развитие”

Община град Добрич предвижда да въведе велосипедна система в рамките на проекта „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация” наред с другите дейности по реставрация и консервация на петте музея в града и организирането на фестивал „В света на Йовковите герои”, съобщава Агенция Фокус, цитирайки инж. Надежда Петкова, зам.-кмет „Икономическо развитие и европейски фондове”.

Подобни велосипедни системи има в големи европейски градове като Лондон, Париж, Барселона и други.

Добрич ще бъде първият в нашата страна. Гражданите ще могат да ползват велосипедите за придвижване в града.

Ще бъдат монтирани пет спирки в района на петте културни обекта по проекта (къщата-музей „Йордан Йовков” и едноименния Дом-паметник, Регионалния исторически музей, Етнографската къща и Музея за нова и най-нова история.

Така жителите  или гостите на града ще имат възможност да обходят  музеите и други маршрути, придвижвайки се с велосипед.

Този вид екотранспорт ще е със защита „антивандализъм”.

Вече е обявена обществената поръчка и вероятно следващата седмица ще бъдат отворени офертите. Поставени са стабилни изисквания и целта е да бъде създадена велосипедна система с европейски качества.

Има идея системата да бъде развивана във времето и да обхване на по-следващ етап градския парк „Свети Георги”.

Проектът е по ОП „Регионално развитие”, на стойност 3 841 506 лв., като трябва да приключи през ноември тази година. Основната му цел е подобряване на туристическата инфраструктура в града.

Споделете: