Десето международно изложение „Културен туризъм“ се провежда във Велико Търново

Изложители от 15 страни и много тематични атракции ще се представят на юбилейния форум в старата столица

 

България разполага с изключително културно-историческо наследство и през последните години работихме усилено, за да го популяризираме и превърнем в предимство пред конкурентите ни в целогодишния туризъм.

Това  заяви  заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов при откриването на десетото издание на международното изложение „Културен туризъм“, което продължава до 20 април, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

През последните три години за стимулирането на културния туризъм по ОП „Регионално развитие“ бяха отпуснати не малко средства – за поддържане на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура бяха договорирани над 250 млн. лв., а за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг – близо 18.5 млн. лв., съобщи Маринов.

Той подчерта, че според изследвания на МИЕТ близо 24% от чуждестранните туристи, които посещават България, я асоциират с богатата й история и култура. Първият ден на борсата не случайно съвпада и с 30-годишнината на международния ден за опазването на паметниците на културата 18 април, съобщи още  зам.-министърът.

Церемонията по този повод бе предшествана от откриването на ретроспективна фотоизложба  „10 години международно изложение „Културен туризъм“–Велико Търново“, подготвена със съдействието на МИЕТ.

Министерството представя информационен щанд за България върху площ от 50 кв. м, в който безплатно участват общини, музеи и специализирани за културен туризъм организации.

На 19 април МИЕТ  провежда и поредната национална годишна среща на представители на местната власт – кметове и експерти от общинските администрации, които работят в ресор туризъм. Те ще дискутират новия Закон за туризма съвместно с Националното сдружение на общините и Комисията за защита на потребителите.

Също на втория ден от изложението ще се свика национална кръгла маса „Културният туризъм и университетското образование – споделят студентите“. На нея ще бъде обявено началото на национален студентски конкурс за разработки на туристическа тема  – той е по идея отново на министерството.

Юбилейното издание на „Културен туризъм“ се организира от МИЕТ, община Велико Търново и общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” съвместно с Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Изложението е най-мащабният форум у нас за този вид туризъм. На него се представят чуждестранни и български участници, общини, неправителствени организации, културни институти и специализирани фирми.

В тазгодишната експозиция се включват над 30 общини, изложители от 15 страни, университети, неправителствени организации, Националният исторически музей /НИМ/, Националният военноисторически музей, плевенската художествена галерия „Илия Бешков“, Регионалният исторически музей в Шумен и др. За първи път участват Испанският туристически офис, Виетнам и Индия, гр. Полтава.  Представят се и побратимените на Велико Търново градове Байон  (Франция), Твер (Русия), Яш (Румъния), Задар (Хърватска), както и посолствата у нас на Аржентина, Виетнам, Индонезия, Индия, Южна Корея, Унгария, Южна Африка, Испания, Япония и Украйна. Включват се над 60 фирми и организации, 250 гости, щандове с обща площ 300 кв. м.

Изложението предлага и много тематични атракции – конкурса „Винобалканика 2013“, конкурс за изработка на рози, уроци по плетене на дантели, работилници за порцелан и кожа, изложби на носии и черги, „Билкария“, училище по танци и др.

Музеят в Шумен показва изложба „Спомени от стария град“. Дебют ще има и конкурсът „Чети и пътувай“. В рамките на изложението ще се проведе и деветото издание на фестивала на туристическия филм „На източния бряг на Европа“ с близо 50 заглавия от 26 страни.

Проявата вече е член на престижната организация Международен комитет на туристическите филми, чийто президент Александър Камел се очаква също да гостува в старата българска столица.

Споделете: