Нови туристически атракции ще изграждат в Ловеч

Атракционно влакче ще свързва средновековната крепост „Хисаря“ със старата градска баня

Проектът на община Ловеч за туристически атракции на обща стойност 3 998 180 лв. обхваща старата градска баня „Дели Хамам“, крепостта „Хисаря“, пътната връзка между улиците „Васил Левски“, „Мадара“ и парка „Стратеш“.

Финансирането е по оперативна програма „Регионално развитие“ – „Подкрепа за развитие на туристически атракции в община Ловеч“, но за предоставянето му главното условие бе управлението на средновековната крепост „Хисаря“, част от архитектурно-историческия резерват „Вароша“, да се извършва от общината.

Собственик на тази недвижима археологическа и културна ценност е Министерството на културата, а на свое заседание миналата седмица правителството реши да предостави  правата за управление на обекта, който е изключителна държавна собственост, на общината.

С реализирането на този проект ще се подобри и модернизира туристическата инфраструктура в Ловеч, ще се вдъхне нов живот на два интересни и важни културно-исторически обекта.

Старата градска баня «Дели Хамам», която също е предоставена за управление на общината, е построена през XVII век – тя ще се превърне в «Виртуален воден музей», в който в буквалния смисъл ще пръска, ще извира, ще се изпарява животворната течност.

В банята ще бъде възстановена в оригинален вид древна система за отопление на водата – «хипокауст», а благодарение на интерпретативните програми и мултимедийни ефекти посетителите ще наблюдават и научават много интересни «водни» събития и факти.

Ловешката средновековна крепост ще разказва героичната история на региона, а ефектното сценично осветление и озвучаване ще създадат атрактивно място за провеждане на концерти, спектакли, събития с национален и международен характер и с участието на много хора.

Свързващ елемент между тези два важни обекта ще е атракционно туристическо влакче, което ще вози туристите от старата баня до крепостта.

Трасето му частично ще преминава през ядрото на стария квартал „Вароша“, през застроената част, ще се качва по пътя към парка „Стратеш“, ще преминава през парковото пространство, откъдето се откриват красиви гледки към Ловеч. Тръгвайки от старата баня, влакчето ще стига до крепостта и ще се връща обратно.

 

 

Споделете: