Нов туристически маршрут откриват в Природен парк „Странджа“

Маршрутът е изграден по проект „Опазване и възстановяване на редки и защитени растителни видове на територията Природен парк Странджа”, финансиран по ОПОС 2007-2013 г.

Днес, 17 юли – празникът  на Света Марина,  в Природен парк „Странджа, официално ще бъде открит нов туристически маршрут,  съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Събитието ще събере всички, които почитат традициите, обичат предизвикателствата и природата. В деня на откриването експертите от дирекцията на парка са организирали пешеходен преход по новия маршрут от село Сливарово до пещерата – светилище на Света Марина. Туристическият маршрут е с дължина 12 км, като времето за изминаването му е четири часа. Новата придобивка е изградена по проект „Опазване и възстановяване на редки и защитени растителни видове на територията Природен парк Странджа”, финансиран по ОПОС 2007-2013 г.

В Странджа Света Марина се почита като лечителка и нейният празник е на 17 юли. Пещерата е най-големият култов център на Светицата в Югоизточна Тракия. Хора от близки и далечни селища посещават мястото за поклонение. Входът на пещерата е на юг, а в източната част има отвор, през който в Деня на Св. Марина моми и ергени са се провирали в миналото за здраве. Женените не минавали от там, тъй като според поверието дупката щяла да ги затисне. Основното вярване, свързано с пещерата, е в лечебната сила на капещата от стените й вода.

Споделете: