Очаква се до края на 2015 г. първата част от Sofia Tech Park да функционира

Средствата за първата фаза на проекта вече са осигурени

 

Министерството на отбраната ще предостави възмездно на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма терен от 270 дка на бул. Цариградско щосе 111 за израждането на новия високо технологичен Sofia Tech Park.

Вече е регистрирана компанията „София тек парк” с начален капитал от 3 млн. лева. Първата фаза на обекта ще се финансира с 50 млн. евро по Оперативна програма „Конкурентоспособност”, като средствата вече са осигурени.

„София тек парк” е не по-малко важен, отколкото изграждането на АМ „Тракия”, защото той трасира пътя на иновациите и създаването на първата в България иновационна екосистема, каза президентът Росен Плевнелиев, който  посети вчера терена, на който предстои да започне изграждането на проекта.

За първи път от 30 години има толкова качествена платформа, която е и много добре обезпечена финансово, коментира президентът.
На първия си етап „София тек парк” ще ускори иновациите в един от 7-те водещи за България клъстери, какъвто са информационните и комуникационните технологии. Успехът на този първи етап зависи от качествената концепция като иновационна екостистема, в която са посочени ролите на всеки от участниците, включително на БАН, на университетите, на бизнеса и на общините в страната, посочи държавният глава.

Предстои да започне изграждането прилежащата инфраструктура на парка и на първите сгради. В рамките на подготовката и изпълнението на тази фаза на проекта ще се търсят и партньори сред научните среди и бизнеса. До края на 2015 година трябва да функционира първата част от парка, където ще разгърнат дейността си първите компании.

Споделете: