Прилагане на иновации в образованието

Кои сили и тенденции ще движат образователните иновации през следващите 20 години?

В края на януари тази година в Сингапур се проведе Втората Евроазиатска конференция за образователни иновации  ECEI 2019.

Тя се превърна в комуникационна платформа за изследователи, занимаващи се с образователни иновации.

Конференцията има за цел да подпомогне интердисциплинарното сътрудничество между преподаватели и експерти не само от академичните среди, но и от индустриалните и високотехнологичните области.

Основните теми разглеждани  на форума бяха как се използват следните похвати и иновативни средства в образованието.

Визуален дизайн в образователните иновации;

Използването на филми в в образователните иновации;

Използването на комикси и анимация в образователните иновации;

Видео игри;

Изкуство и технологии.

Обучението и иновациите вървят ръка за ръка.

„Арогантността на успеха се състои в това да си мислиш, че каквото си направил вчера, ще бъде достатъчно утре“. Уилям Полард

Кои сили и тенденции ще движат образователните иновации през следващите двадесет години?

Има три важни въпроса, на които трябва да се опитаме да дадем отговор:

  1. Готово ли е образованието за новата вълна от иновации?

Преди няколко години учителите се страхуваха от въвеждането на електронен дневник. Сега те вече очакват с нетърпение нови технологични открития като изкуствен интелект, виртуална реалност и машинно обучение, които да освежат обучението.

  1. Какво може да ни помогне да дадем тласък на тази нова вълна?

Необходимо е да се използват  различни  изследователски центрове и средства, за да  започне  активно прилагане на новите технологии в конкретното обучение.

Нужно е по-голямо фокусиране върху социално-емоционалното обучение СЕО (social-emotional learning SEL). Все повече преподаватели  и образователни стратези  признават , че отдавна не може да се разчита само  на  тестове за оценка на знанията на обучаваните.

Солидни академични  знания са задължителни, но учениците се нуждаят от допълнителни умения и практически знания, за да успеят в живота. Вече има организации като  CASEL, които работят в тази област, но все още няма консенсус  кои СЕО умения са най-важни, как да подкрепим учителите при създаването  на условия, които подпомагат това и как да се измерва усвояването на умения.

3.Новият подход към образованието и фокусирането върху кариерното и техническо обучение  ще стимулират ли нови инвестиции, за да могат  младите хора да се подготвят по-добре за своето бъдеще?

По-съществено е как да подготвим нашите деца за утрешната икономика, а не  само за професиите, търсени сега.

Благодарение на автоматизацията,  навлизаща във всички индустрии, се очаква грандиозна промяна на трудовия  пазар – около 40% от сегашните дейности до 2030 г. ще се  извършват от машини или роботи, затова е крайно време да започнем да реформираме  образованието, защото децата, които ще търсят работа през 2030 г., вече са на  училищната скамейка.Така че предизвикателството е съвсем реално.

Сега трябва  учениците да се информират  накъде върви развитието на  икономиката, за да могат да бъдат  подготвени за живот, изпълнен  с възможности и избори!

 

Автор: Таня Колева, Магистър филолог

Преподавател по Английски език в Технически Университет София

Литература:

Eurasia Journal of Mathematics, Science & Technology Education, 2015, 11(1), 149-158

Science Education and Educationfor Sustainable Development –

Justifications, Models, Practicesand Perspectives

Ingo Eilks,University of Bremen, GERMANY

Споделете: