Ще развиват суперкомпютърни приложения, производство на хранителни добавки и кулинарен център в първия научно-технологичен парк T+IN

 Бизнесът и науката ще работят заедно за създаването на иновативни компании

1

Създаване на нови суперкомпютърни приложения,  производство на хранителни добавки с растителни екстракти и иновативен кулинарен център са само част от проектите, които ще се развиват в новия научно-технологичен парк T+IN.

Това стана ясно по време на пресконференция по повод старта на дейността на уникалния по рода си за Балканите иновативен хъб. Стратегическите посоки за развитието на технологичния парк бяха представени от неговия изпълнителен директор Елица Панайотова.  Плановете си за следващите месеци разкриха и представителите на голяма част от компаниите, които започват работа на територията на научно-технологичния парк. Вече са факт и първите успешни партньорства между предприемачи и представители на научните среди.

Сред най-любопитните проекти е планът за стартирането на т.нар. лаборатория – инициатива, между Hewlett-Packard – България и Националния център за суперкомпютърни приложения и Института по Информационно-комуникационни технологии при БАН. „Тази лаборатория ще бъде уникална, не само за България, но и в световен мащаб“, разкри Ираван Хира, генерален директор на компанията у нас.

„Проектът, над който работим, е т.нар. суперкомпютър с паралелни системи, в който една задача се понася от няколко отдела успоредно. Например, ако на фармацевтичната индустрия трябват компютри с много сериозна изчислителна мощност, за да направят изчисленията за ново лекарство, тя чака реда си в някоя развита лаборатория, а това често продължава дълго. Но когато ние успеем съвместно да създадем такива програми, ще може много лесно те да бъдат ползвани тук в България, на територията именно на научно-технологичния парк, в който се намираме в момента“, обясни още Хира.

Елица Панайотова разкри повече информация за още един съвместен за бизнеса и науката проект, който ще се разработва в една от лабораториите – този между българската компания „Провиотик“, произвеждаща хранителни добавки от растителни екстракти с изключителен пробив на световните пазари, и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Кирил Петков от „Провиотик“ каза, че едно от ключовите предимства, отличило техния продукт от останалите, е фактът, че компанията се фокусира не само върху маркетинга, а върху фундаменталната наука. „Чрез нашия проект успяхме да обединим учени от цяла България на изключително високо ниво, между които преди това не съществуваше координация.  Обединението, което научно-технологичния парк ще постигне под своя покрив, ще осигури на нас, компаниите, една изключителна възможност да намерим всички тези хора тук, да се свързваме с целия български научен потенциал по-лесно. Именно тук решихме да изнесем и нашите изследвания с  патогенни бактерии, когато установихме колко високооборудвани ще бъдат Лабораториите в комплекса“, разказа Кирил Петков.

Представители на трите най-мащабни акселераторски фондове, опериращи в България, Eleven, Launchub и NEVEQ споделиха задоволството си от факта, че предстои много скоро ще заработи и уникалният за Балканския полуостров Инкубатор. Той  цели да се превърне в мястото, което да обедини желаещите да стартират бизнес с необходимите експерти, които да им помогнат за превръщането на идеята в  успешна услуга или продукт.

„Приветстваме появата на научно-технологичния парк, защото вярваме, че това пространство може да се превърне в средището, в което всички участници от екосистемата – основателите на стартиращите компании, менторите, утвърдените технологични компании, университетите ще намерят своето място.

В България има страхотен инженерен талант, но понякога ни липсват бизнес талантът, а Инкубаторът ще осъществява именно тази връзка. Близо над 3% от БВП на България се създава от технологични компании или иначе казано 35 000 – 40 000 софтуерни инженери, които се справят толкова добре, че големи компании като VMware И SAP имат единствените си развойни центрове извън държавите, в които са създадени, тук в България“, сподели Любен Белов, управляващ съдружник в Launchub. И трите фонда се обединиха около идеята, че виждат в технологичния парк  естествено развитие, резултат от узряването на бизнес екосистемата у нас  и мястото, в което всички нейни части ще се слеят и ще могат да работят още по-ефективно заедно.

„Три групи лаборатории ще намерят място в рамките на лабораторния комплекс – 3D прототипиране, 3D виртуална реалност; IT-базирана инфраструктура, киберсигурност, високоизчислителна техникаq био и фарма лаборатории. „Фокусните области на трите лаборатории на технологичния парк съответстват напълно на стратегията за интелигентна специализация на България“, каза Елица Панайотова. „С това още веднъж доказваме, че Научно-технологичният парк има дългосрочна визия за своето развитие и търси формулата за успешното обезпечаване на проекта в най-скоро време“, допълни тя.

Сред най-иновативните проекти е и създаването на територията на T+IN  на  т.нар. кулинарен център, съвместно с водещата българска компания Red Devil Catering.

Aлександър Ковачев, съсобственик в компанията, разкри, че чрез основната си дейност този център ще се стреми да подобри взаимодействието между човек, храна и здраве и в същото време да приложи по-иновативен метод в стопанската инициатива в този сектор. „Ще поставим началото  на един център за развойна дейност, в който да се случват и обучения, обхващащи целия спектър от професионални готвачи и хора, занимаващи се дълго време в тази област, до ентусиасти, студенти, ученици, любители, дори деца. Надяваме се да имаме възможност да го оборудваме и заедно с всички останали звена да създадем този център именно тук. За целта вече сме в контакт със Селскостопанската академия и Геномния център“, допълни той.

Откриването на научно-технологичният парк съвпадна с двудневната конференция „Политики в подкрепа на иновациите“. Чрез своята дейност Паркът цели да се превърне в мястото, където науката, образованието и бизнесът си подават ръка, за да осъществяват и развиват своите проекти. Чрез предоставянето на високооборудвана и модерна среда, която отговаря на нуждите и на най-бързо развиващите се компании, стратегическият проект на българската държава и Европейския съюз ще осигури на партньорите си  ефективна палитра от услуги и удобства – зали за срещи, работа и събития на открито, тестване на прототипи, представяне на нови технологии и изобретения.

 

Споделете: