Очаква се ръст на поклоническия туризъм в България

Рилският манастир най-предпочитан за посещения

Българският туристически бранш предполага запазване на общия брой на израелските туристи на равнището на 2011 г., тъй като около 8 на сто от тези туристи идват у нас и за поклоннически туризъм, каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред БТА.

Голяма част от израелските граждани, които идват на почивка у нас на морето, правят и така наречените обиколни програми или се включват в допълнителни екскурзии до София и до Рилския манастир.

Тази година се очаква ръст от около 7 % на поклонническите туристически пътувания в България, каза още Драганов.

В последните години се отчита непрекъснат ръст от 7 – 10 процента на поклонническия туризъм. Пикова за този вид туризъм е била 2007 г., когато страната става член на ЕС.

Туристическа атракция номер 1 по отношение на поклонническия туризъм е Рилският манастир, който годишно се посещава от 780 000 души. Освен от страна на български граждани, манастирът е любимо място за посещение на чужденци – главно от съседна Македония, Гърция, Сърбия, както и от Италия, Франция, Испания и Русия.

Като нововъзникнала туристическа атракция е черквата „Кирил и Методий“ в Созопол, която само за миналия сезон е била посетена от 240 000 души.

1,8 на сто от общия брой на посетителите в страната са хора, дошли в страната ни за поклоннически туризъм. Туристите, които идват в България за такъв вид посещения, плащат около 70 % повече от останалите туристи.

Предпоставка за развитието на поклонническия туризъм са добрите контакти между религиозните общности, отбеляза Драганов.

Споделете: