Проект за реновиране с фокус върху дневната светлина и естествена вентилация вдъхва нов живот на Дом на културата в Копенхаген

Естествената светлина и свежият въздух могат да спасят много центрове на културата

Докато в цяла Европа редица културни центрове се борят да привлекат потребители, един местен център в Копенхаген – Nørrebro, е утроил своята потребителска активност.

Успехът му се крие в съсредоточаване върху увеличаване на естествената светлина и свежия въздух в плана за  обновяване.

На практика повечето от съществуващите в различни страни на Европа  местни центрове за култура се опитват да оцеляват с минимални бюджети и износено оборудване, които на практика отблъскват потребителите.

Пример за обратното или как могат да се привличат все повече нови потребители, е един проект за възстановяване на културен център в Nørrebro.

Проектът, съсредоточен върху  дневната светлина и естествена вентилация,  вдъхва нов живот  в  Дома на културата OSRAM и значително подобрява сметката му за енергия.

„Ние сме свикнали да имаме сериозни проблеми с вътрешния климат на тази стара индустриална сграда. Това прогони голяма част от потребителите. Така през 2009 г., ние започнахме цялостен ремонт „, казва Brigitte Kortegaard, мениджър проект Haraldsgade Områdeløft, Община Копенхаген – организация, подпомагаща центъра на културата OSRAM. По-късно през същата година, възстановяването  на културния център OSRAM е факт.

Големи покривни прозорци с автоматична вентилация осигуряват  огромни количества дневна светлина и свеж въздух, което променя веднага атмосферата в помещенията.

„Ефектът не закъсня, защото местните жители нямаше как да не забележат подобренията. В действителност  ние установихме незабавното възобновяване на  интереса към мястото. Преди сградата беше почти празна до вечерта в делнични дни, а сега центърът гъмжи от дейност от рано сутринта до късно през нощта „, обяснява Brigitte Kortegaard.

Днес Културен център OSRAM има повече от  1000 потребители на седмица,  което е 300% ръст. Обновяването подобрява също и енергийната ефективност, в резултат на което потреблението на енергия е паднала драстично.

Ръководителят на проекта  – Henrik Norlander Smith, член на VELUX Group,  която всъщност е една от компаниите, участваща в обновяването на Дома на културата OSRAM, не е никак изненадан от засилената потребителска активност.

„Навсякъде по света  хората са привлечени от помещения, в които изобилства естествената слънчева светлина и има добър вътрешен климат.  Ние считахме, че подобряването на тези два фактора са най-съществена стъпка, когато започнахме планирането на обновяването. И те опредено са  две от най-важните причини за огромния успех на центъра“, обяснява Henrik Norlander Smith.

Културният  център OSRAM е посетен от архитекти и културни институции от цял свят, които искат да го видят и да намерят вдъхновение за собствените си проекти.  Henrik Norlander Smith изтъква колко е важно да се предприеме вглеждане в една сграда в нейната цялост, ако целта е  постигане на същия успех.

„Твърде често виждаме фокусиране преди всичко върху оптимизация на консумацията на енергия на сградата, когато се предприема ремонт. Но е също толкова важно да не се забравя и осигуряването на добър климат в помещенията, с достатъчно и балансирана дневна светлина и вентилация.

Ако тези фактори са в включени в плана на проекта, не виждам никаква причина подобни центрове на културата да не постигнат  същия успех като културния център OSRAM „, заключава Henrik Norlander Smith.

Факти

Културен център OSRAM първоначално е бил построен като офис и пространство за съхранение. През 1980 г. сградата е изоставена и е била използвана за различни културни дейности като танци, лекции и концерти. Като част от проекта на Haraldsgade Områdeløft, през 2009 г. община Копенхаген упълномощава обновяването на Дома на културата. Резултатът е 300% ръст на потребителската активност.

Смята се, че има най-малко 2000 подобни центрове на култура в Европа, много от които са изправени пред подобни предизвикателства като Културния център OSRAM и могат да се насладят на същия успех, ако заимстват идеите на проекта.

За VELUX Group

VELUX Group създава по-добра жизнена среда като позволява проникването на дневна светлина и свеж въздух през покрива. Продуктовата програма на ВЕЛУКС съдържа широка гама от покривни прозорци, както и решения за плоски покриви.

Групата също така предоставя различни видове декорация и затъмнения за слънцето, ролетни щори, продукти за дистанционно управление и термални соларни панели за монтаж на покриви.

VELUX Group има производствени предприятия в 11 страни и търговски компании в почти 40 страни и представлява една от най-силните марки в сектора на глобалните строителни материали.

За повече подробности, посетете www.velux.bg 

Галерия:

Споделете: