Пътен възел „Св. Климент Охридски“ е изграден с подпорни стени от сегментен блок „Техносим“

При изграждането на последната част от Южната дъга на Софийски околовръстен път са вложени вибропресовани продукти на Техносим

На 09.11.2012г. председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и представители на останалите ангажирани институции подписаха Акт 16 за обект: Лот 31 „Рехабилитация и реконструкция на път II–18 Софийски околовръстен път – Южна дъга от км 41+137,87 до км 44+720 и пътна връзка № 2 на пътен възел Младост в участъка от СОП до началото на съществуващия надлез”.

С това завърши изграждането на бул. „Климент Охридски“ в столицата – последният участък от Южната дъга на Софийския околовръстен път.

Проектът е изпълнен по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г., съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Изпълнител е Консорциум „Главболгарстрой – Южна дъга”.

По проекта са извършени следните дейности: изграждане на пътен възел и нов булевард „Климент Охридски“ с дължина 850 м; построяване на мост-естакада по основното трасе с дължина 358 м и 14 отвора; изграждане на южно и северно директно трасе с обща широчина на двете пътни платна 30 м, включваща тротоари, разделителна ивица и пътни платна с широчина по 10.50 м, в които са развити 3 активни ленти за движение; изграждане на южен и северен локал с 2 активни ленти за движение и тротоари, улично осветление и др.

За изпълнението на тези дейности са използвани вибропресовани продукти за инфраструктура на фирма Техносим – тротоарна плоча Оптик40/5, бордюри и пътна ивица.

Двете големи съоръжения, част от конструкцията, са направени с подпорни армонасипни стени, за изграждането на които е използван сегментен блок, отново произведен от  Техносим.

Този продукт до момента е използван успешно при изграждането на самия Околовръстен път. Изпълнителите предпочитат употребата му, защото технологията е нова и спрямо конвенционалните стоманобетонови или бетонови подпорни стени, е технически, икономически и не на последно място, естетически и архитектурно издържана.

Изчислено е, че при  строителство на съоръжения с голяма височина, както е в случая – от 4 до 16м, се постига много по-ниска цена, когато се изпълняват със сегментен блок, без да се компрометира качеството им.

Изградените по този начин съоръжения са устойчиви на земетресения 9.5 по скалата Рихтер.

Общата дължина на обновения пътен участък от републикански път II-18 СОП е 3.58 километра.

Пътният участък е важна транспортна връзка, тъй като поема локалния трафик на София и транзитното движение от автомагистралите “Тракия” и “Хемус”. Свързва двете магистрали с Югозападна България и съседните държави.

С реализирането на проекта ще се намали времето за пътуване, задръстванията в града и ще се повиши безопасността и комфорта при пътуване.

Споделете: