Традиционният панаир на с. Орешак ще се проведе от 11 до 15 август

Акцент тази година са традициите и живите занаяти

Традиционният панаир край Троянския манастир в село Орешак тази години ще се проведе от 11 до 15 август, съобщиха от пресцентъра на община Троян.

Панаирът води началото си още от втората половина на 18-и век, провежда се всяка година и е свързан с храмовия празник на голямата света обител „Успение Пресвета Богородица“ на 15 август.

Хиляди хора придружават чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица“ в литийното шествие до параклиса, където според легендата, някога е спрял атонският монах със свещения си товар – иконата на Божията майка. На този ден идват хора от близо и далеч да докоснат чудодейната икона на Троеручицата – за изцеление, за късмет, за вяра и почит.

Организатори на панаира са община Троян и общинското дружество „Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак“ ЕООД.

Акцентът тази година на панаира ще са традициите и занаятите. Ученици от троянското художествено училище ще правят демонстрация на точене, шарене и декориране на керамични съдове и предмети, ще има демонстрации на дърворезба и тъкачество. Специални гости ще бъдат художник-керамикът Енчо Ганковски и майстор-керамикът Румен Георгиев, които ще покажат на гостите на изложението магията на глината.

От 7 до 16 август Националното изложение е домакин и на иконографски събор „Контекстът на иконата“. По същото време там се провежда и пленер по керамика.
Подготвена е и специална програма, в която наред с традиционния събор-надпяване, на 11 август на сцената на Изложението ще гостува за първи път полската група за автентичен фолклор „Етномалия“. Тя ще изнесе концерт на 15 август от 14 ч. в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата.

 

Споделете: