110 млн. евро е бюджетът за туризъм по новата ОП „Региони в растеж“

Има вече издадено разрешение за реконструкция на рибарското пристанище в гр. Поморие

министър Десислава ТерзиеваДнес, 25 февриуари, при посещението си в област Бургас, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева посети Музея на солта в Поморие, съобщиха от пресцентъра на МРР.

Проектът е финансиран с близо 2 млн.лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Музеят е единственият по рода си в България и Източна Европа, специализиран в производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода, което е автентичен местен обичай.

„Проектът е пример, че когато има интегрирано развитие, когато се надграждат успешни начинания, се постига добавена стойност“, заяви министър Терзиева.

По думите на министъра туризмът е ключов отрасъл на българската икономика, който e приоритетен за правителството. 110 млн.евро е индикативният бюджет за туризъм по новата ОП „Региони в растеж“.

Пред журналисти министърът на регионалното развитие съобщи, че са осигурени 4 млн.лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството за ремонт на пътя Миролюбово – Каблешково – Тънково – Слънчев бряг. Строителните работи по 29-километровото трасе ще започнат през пролетта и ще завършат през юни – преди началото на активния сезон. Плановете на регионалното министерството предвиждат за новия туристически сезон да бъдат изградени и две нови кръгови кръстовища на входа и на изхода на Поморие.

Терзиева информира, че започва и проект за брегоукрепване на Поморие. „Пролетта стартираме тръжната процедура. Индикативният бюджет е около 8 млн.лв., осигурени със заем от KfW.” Обектът има голямо значение за опазване на Черноморския бряг от ерозия, както и за предпазване от наводнение на прилежащите територии в община Поморие, посочи министърът и добави, че строителството може да започне още това лято.

При посещението си в Поморие министър Терзиева връчи лично на кмета Иван Алексиев Разрешение за строеж на проекта за реконструкция и модернизация на рибарското пристанище в града.

Споделете: